Bråck uppstår när ett organ eller en vävnad buktar ut genom en försvagning eller öppning i muskulaturen eller bindväven som ska hålla organet på plats.

Falun

Samuelsdalsvägen 2B 791 61 Falun
Hitta hit 023-646 10

Kirurgi är ett brett ämnesområde som omfattar många olika typer av kirurgiska ingrepp och specialiteter. Vår operationsavdelning är utrustad med modern teknik och välutbildad personal. De flesta operationer kan göras hos oss. Allt ifrån de vanligaste operationerna som kastrering, juvertumörer och livmoderinflammation (pyometra), till mer avancerade operationer som svårare tumör-, ögon- och brösthålsoperationer. Vi har även en ortopedikirurgiskavdelning.

Bråck kan vara medfödda eller uppkomma senare i livet, då ofta i samband med trauma. Bråcköppningen (eller bråckporten) sluts inte av sig själv utan kan behöva opereras för att förhindra komplikationer till bråcket. Beroende på var bråcket sitter och hur stor öppningen är kan komplikationerna variera i allvarlighetsgrad. I värsta fall kan organ stjälpas in genom bråckporten och få strypt blodförsörjning, vilket måste tas om hand akut. 

Navelbråck är en försvagning i bukhinnan där naveln har funnits. Inguinalbråck är en försvagning i ringmuskulaturen i ljumsken. Bukbråck kan sitta var som helst på buken. Perinealbråck sitter vid ändtarmen och diafragmabråck i diafragman, det vill säga mellangärdet. 

Oavsett var bråcket sitter åtgärdas detta kirurgiskt genom att man med olika metoder återskapar en stabilitet i området så inga organ kan åka in i bråcket och orsaka problem. Navelbråck opereras ofta i samband med att djuret kastreras. 

Falun

Samuelsdalsvägen 2B 791 61 Falun
Hitta hit 023-646 10