Frakturkirurgi är operationer vid benbrott av olika slag för att återställa skelettets funktion.

Falun

Samuelsdalsvägen 2B 791 61 Falun
Hitta hit 023-646 10

Kirurgi är ett brett ämnesområde som omfattar många olika typer av kirurgiska ingrepp och specialiteter. Vår operationsavdelning är utrustad med modern teknik och välutbildad personal. De flesta operationer kan göras hos oss. Allt ifrån de vanligaste operationerna som kastrering, juvertumörer och livmoderinflammation (pyometra), till mer avancerade operationer som svårare tumörer, ögon- och brösthålsoperationer. Vi har även en ortopedikirurgiskavdelning.

Operationens syfte är att fixera de frakturerade benbitarna i sitt ursprungliga läge, så att de kan läka ihop igen. Fixeringen måste vara helt stabil för att benläkningen ska gå så snabbt och komplikationsfritt som möjligt. Kirurgisk immobilisering görs med hjälp av exempelvis implantat som metallplattor, stift (”märgstift”), skruvar eller cerklage (ståltråd). Ibland räcker det att använda gips. I dessa fall är det viktigt att vara observant på skavsår som kan uppkomma och att benet inte verkar röra sig inne i gipset. Det förekommer även att man använder sig av gips efter att man fixerat benet kirurgiskt.

Vid ledfrakturer är det viktigt att operera så fort som möjligt men först måste djurets allmäntillstånd vara stabilt. Vanligtvis har frakturen uppkommit genom ett trauma, och om djuret har fått andra skador, t ex på inre organ eller i form av större blödning, så behöver dessa vara under kontroll innan djuret sövs för att operera frakturen. 

Falun

Samuelsdalsvägen 2B 791 61 Falun
Hitta hit 023-646 10