Eftersom hundar och katter inte själva kan förmedla sin sjukdomshistoria är djurägarens berättelse och iakttagelser väldigt viktiga och ibland avgörande för att ställa rätt diagnos. Detta kan vara bra att tänka på inför besöket.
Checklista
- Skriv gärna ner djurets sjukdomshistoria, symtom och hur lång tid de pågått.
- Vi behöver alltid veta om ditt djur står på någon medicin. Vi behöver veta vilken typ av medicin, dos och styrka. Det är även viktigt att vi får reda på om ditt djur är överkänslig mot något läkemedel.
- Är djuret remitterad från annan veterinär är det en fördel om journalkopian tas med eller skickas i förväg till oss av behandlande veterinär.
- Djurets försäkringsbevis, ev. stamtavla och pass.
- Betalkort.
Om djuret har problem med urinvägarna kan det vara bra att ha med ett urinprov vid besöket.
Hur tar man då urinprov hemma?
KATT: Rengör kattens låda noggrant och torka torrt. Lägg i sterila plastkulor (finns att köpa hos din veterinär). När katten kissat på lådan häller man över urinen i en väl rengjord behållare och ställer i kyl fram till besöket. Ta gärna urinprovet så nära inpå besöket som möjligt.
Se instruktionsfilm här.
HUND: Urinprovet tas med fördel på morgonen samma dag som veterinärbesöket. Torka rent vid vulva/förhuden innan provet tas. Ta urin från mittstråle (låt hunden kissa ur lite urin innan provet tas så blir det mindre förorenat). Försök undvika att det kommer med skräp i provet. Förvara urinen i en väl rengjord behållare och ställ i kyl fram till besöket.
Se instruktionsfilm här.
Misstänker man att djuret behöver sövas eller röntgas, ska ditt djur vara fastande 12 timmar innan besöket.
Behöver din hund en ramp för att ta sig i och ur bilen vid besöket så kan du låna en på plats. Fråga i receptionen.
Vi är tacksamma om du..
- Håller hunden kopplad under vistelsen hos oss. Blir hunden stressad av att vänta i väntrummet kan den sitta kvar i bilen om det inte är för varmt eller vänta utomhus.
- Vid veterinärbesök bör katter transporteras i en transportbur eller transportväska. Katter kan bli skrämda av andra djur och det kan bli svårt att hålla kvar dem i famnen.
- Undviker starka parfymer av hänsyn till allergiker.
- Låter ditt djur vänta på golvet eller i knät, katter får gärna vänta i sin bur på katthyllan.
- För att göra besöket så lugnt som möjligt för din katt rekommenderar vi att du har kattburen täckt och att den ställs på hyllan i kattväntrummet.
Den främsta anledningen till att hundar och katter ska vara kopplade eller sitta i transportbur, är för att undvika smittspridning. Vid hög risk för smitta ska ditt djur vänta utomhus eller i bilen.