Fästingbett, alger och huggormar – så skyddar du husdjuret i sommar

Artikel på Dalademokraten och Mittmedia 20190625.

Det är vanligt att man tar med sig husdjuret på semestern. Men många är osäkra på vad som gäller om faran skulle vara framme på stranden, i båten eller på landet.

Under sommaren ökar många risker för sällskapsdjur. Bland annat oroar sig nästan varannan hundägare för fästingbett, som är relativt vanliga i Sverige.

– Det viktigaste är att förebygga fästingbett och därmed smittor hos husdjur genom de olika fästingmedel som finns på apoteken, såsom tuggtabletter, spot on preparat och halsband. Dessutom är det bra att undersöka hundens päls dagligen och ta bort eventuella fästingar. säger Maja Öhman Nyberg, medicinsk chefsveterinär på djursjukhuskoncernen Anicura.

En annan stor risk under sommaren är huggormar. Ungefär 250 människor bits varje år, men risken är mycket större för sällskapsdjur – runt 2000 hundar och katter blir årligen huggormsbitna.

Även om det är vanligare bland snokar så kan också huggormar simma.

Djur brukar få svårare bett än människor, då deras påstridighet ofta gör att ormen tömmer hela sina giftkörtlar.

I lindrigare fall blir det endast en svullnad just kring själva bettet men vid svårare fall uppstår skador på djurets inre organ. I vissa fall kan huggormsbett leda till döden, och därför ska man alltid uppsöka veterinär snarast möjligt om man misstänker att hunden blivit biten av en huggorm, säger Maja Öhman Nyberg.

Husdjurets första hjälpen för sommaren – Anicuras tips:

  1. Båtvett och drunkning. Förebygg drunkning genom att alltid använda flytväst då hunden befinner sig vid bryggor eller på båtar. Skulle olyckan vara framme och hunden eller katten inte andas och man inte känner puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas. Slemhinnorna blir blå och djuret får stora pupiller som inte reagerar.
  2. Ormbett. Symptomen är kraftig svullnad vid bettstället, trötthet och håglöshet, följt av allvarliga komplikationer och chock. Håll hunden så stilla som möjligt och uppsök omgående veterinär för vård och behandling.
  3. Farligt att äta. Majskolvar läggs gärna på grillen under sommaren men för en hund kan dessa vara livsfarliga eftersom de lätt kan fastna i mag-tarmkanalen. Men även kottar, stenar och leksaker är exempel på sådant som kan fastna i hundens mage och orsaka allvarliga problem. Upprepade kräkningar och smärta kan vara ett symtom på att allt inte står rätt till.
  4. Algförgiftning. Förekommer främst från slutet av juli fram till september. Låt inte hunden bada om du misstänker algblomning. Om algerna är koncentrerade i vattnet behövs vanligtvis inte någon stor mängd för att en hund ska bli allvarligt sjuk. Symptomen på algförgiftning hos hund kan vara oro, darrighet, kräkningar, diarré och kramper. Håll koll på algblomning där du befinner dig via SMHI:s vädertjänst: (https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/algsituationen
  5. Sårskador: Mindre sår kan rengöras med koksaltlösning. Vid kraftiga blödningar är det bra att lägga ett tryckförband på hunden eller katten precis som man gör på människor och sen uppsöka veterinär Använd gärna skyddshandskar innan du börjar plåstra om husdjuret.
  6. Insektsbett: Hundar kan precis som människor dessutom vara överkänsliga och reagera kraftigt på bara ett enda stick. De som vanligen orsakar besvär är bin, getingar, humlor, myror och jordgetingar. Om hunden blir allmänpåverkad efter sticket/sticken, eller blir stungen i munnen, bör veterinär kontaktas.
  7. Värmeslag: Att hundar inte svettas som vi människor – utan endast har svettkörtlar i sina trampdynor – gör dem mycket känsliga för värme. De avger värmeöverskottet genom hässjning, dvs genom att flåsa. Därför är det extra viktigt att skydda din hund mot hetta i sommarsolen. En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden sedan hamnar i chock. En överhettad hund orkar inte resa sig eller kanske faller ihop vid en promenad. Försök kyla ned den med kallt vatten eller använd kylväst vid riktigt varma dagar. Uppsök genast veterinär om du misstänker att hunden fått värmeslag. Lämna aldrig hunden (eller katten) ensamma i bilen.

Källa: Anicura.

Fredrik Fahlman

010-709 70 00fredrik.fahlman@mittmedia.se