AniCura Falu Djursjukhus behöver nya blodgivare när många går i pension

Artikel i DT 2016.03.26

Atlas är stor, stark, livlig och lugn på samma gång.
Men när det kommer till att lägga sig på britsen för att bli tappad på blod så behövs en stor bamsekram först.

Se TV-inslaget när Atlas blir tappad på blod.Varning för känsliga tittare!

Atlas är ett och halvt årig blandrashund som mest ser ut som en schäfer, men har också Rottweiler, Labrador och Vit Herdehund i sig. Atlas besöker djursjukhuset för andra gången med sin ägare Jennie Lindberg-Wahlén.
Hundar har inte lika komplicerade blodgrupper som vi människor. De har antingen positivt, eller negativt och en negativ blodgrupp fungerar universalt, därför har AniCura Falu Djursjukhus fasat ut de blodgivare som har positivt blod.
Vi har även många utav våra blodgivarhundar som går i pension och den kombinationen gör att det nu råder brist på blodgivare.

"För att vara blodgivare måste hunden vara lugn, inte väga under 25 kilo, och vara mellan ett och åtta år gammal, berättar djurskötare Frida Runegård."

Frida kollar först Atlas blodvärden, för att avgöra om han har bra hälsa för en blodtappning. Det gillar inte Atlas och han börjar bli nervös och vill gärna få sig en kram av Jennie.
– Jag ser att han är stressad nu, han flåsar mycket. Men lugnar han ner sig så kommer det att gå bra, säger Jennie.
– Vi vill ha lugna stabila hundar, men de flesta blir lite besvärade. Blir hunden för stressad så brukar vi avbryta. Det här är faktiskt inget hundarna själva väljer att göra och då ska det gå bra till, berättar Frida.

När allvaret närmar sig börjar Atlas få lite scennerver.
Plötsligt har han glömt hur man kliver upp på en brits och tappar modet. Väl uppe får en sköterska ge honom en kram till, innan de vänder ner honom och Frida får raka bort en stor rektangel eftersom hans päls är tjock. Men när Atlas ligger ner så somnar han nästan trots att Frida får sticker med en nål i huden.

– Vi tappar cirka 250 milliliter blod. Det används vid operationer, som blödande mjälttumörer, men också vid autoimmun hemolytisk anemi, förklarar Frida.
Atlas visar sig vara en perfekt blodgivare och han förstår troligen inte vad han hjälper till med, men blir belönad som en hjälte ändå.

Läs hela artikeln i DT