Bada marsvin

Ett marsvin ser själv till att hålla sig ren och det är därför sällan nödvändigt att bada det. Marsvin är små djur med en stor yta och de blir därför snabbt nerkylda när de är våta. Därför är det viktigt att veta hur man gör och förbereda sig noga om man måste ge sitt marsvin ett bad.

Orsaker till att marsvinet behöver ett bad

Det finns flera orsaker till att marsvinet måste badas

Så badas marsvinet

Marsvin tycker inte om att bada och är dåliga simmare. Huvudet hålls därför ovan vattenytan hela tiden med en hand under kroppen. Marsvinet badas i ljummet vatten och försiktigt baddar man bak och på ryggen med sin andra hand. Endast de delar på kroppen som behöver rengöras bör bli våta för att undvika nedkylning. Använd bara schampo om nödvändigt och skölj noga. Använd ett schampo utan parfym. Är ett medicinskt schampo ordinerat, ska det ofta sitta i ca 5 minuter innan det sköljs ur. Det är viktigt att hela tiden vara uppmärksam på att djuret inte blir nedkylt.

Efter badet

Marsvin får lätt luftvägsinfektioner om de blir kalla och ett kallt marsvin kan i värsta fall dö. Därför ska det torkas snabbt och vara helt torrt innan det sätts tillbaka i sin bur. Först frotteras pälsen i torra handdukar. Därefter föntorkas pälsen försiktigt tills djuret är helt torrt. Var hela tiden försiktig med torken så marsvinet inte bränner sig.

 

Publicerat: september 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital