Veterinärbesök katt

En del djurägare upplever att deras katter blir mycket stressade av att komma till veterinären. Det finns till och med de som låter bli att ta sin katt till veterinären för vaccination eller hälsokontroll, för att katten ska slippa stressen som veterinärbesöket är förknippat med.

Orsakerna till stress kan vara flera – att katten blir orolig av att vara i bur, blir åksjuk eller skräms av de främmande lukterna och intrycken på kliniken. Alla katter behöver förr eller senare komma till veterinären, t ex när de blir sjuka eller skadade, behöver vaccineras, göra hälsokontroll eller ta bort tandsten. För att göra veterinärbesöket mer stressfritt för din katt och dig vill vi därför dela med oss av våra bästa tips för att underlätta detta.

Buren

Buren bör inte användas bara i ”negativa” sammanhang, utan stå framme hemma med dörren öppen, ett mjukt underlag och en godisbit inuti. Då kan buren vara en trygg och mysig plats för katten. Störst framgång har detta om man börjar ha buren framme redan när katten är en liten kattunge, så att han eller hon förknippar buren med positiva upplevelser snarare än obehagliga bilresor och veterinärbesök. Men det är inte för sent att göra buren till något positivt ens för en vuxen katt! Det kan dock ta lite längre tid. Om det är helt omöjligt att få katten att gå in i buren självmant när det är dags för resa, så är det enklast att lyfta in den med bakbenen först i en bur som står på högkant med öppen dörr, eller som har en lucka i taket.

Bilen

Vänj katten vid bilkörning redan som kattunge. Korta turer, helst i en bur som redan känns trygg, kan göra katter till rena rama bilentusiaster. Undvik att bara göra bilturer till veterinärkliniken. Om katten lätt blir illamående kan man ge medel som dämpar illamåendet de första gångerna. Fråga efter recept på detta hos veterinären.

Kliniken

Har du en katt som ogillar väntrummet på kliniken kan det vara en fördel att låta katten vänta i bilen medan du anmäler din ankomst i receptionen. Då kan man försäkra sig om att det är inte är andra katter eller hundar i närheten, eller så kan du tilldelas en mer avskild plats att vänta på. Placera gärna buren högt upp, t ex på en stol eller ett bord. Katter vill gärna ha överblick och känner sig därför oftast tryggare på höga platser.

Feliway

Feliway är ett så kallat feromon som efterliknar kattens egna doftämnen, och som har en lugnande effekt på katten. Det är alltså inte ett läkemedel. Feliway appliceras på kattens omgivning eller i bilen/buren i form av spray eller som en dosa som kopplas till eluttaget i väggen. Spraya i bilen eller buren ca 15 minuter före avresa. Medlets används på många veterinärkliniker för att minska kattens upplevelse av stress.