Så får du ett smidigare besök hos veterinären med din katt

Få av oss jublar inför ett besök hos tandläkaren eller läkaren. Detsamma gäller för katter och deras relation med veterinären. Här är några tips som gör besöket lite mindre skrämmande.

Ett besök hos veterinären behöver inte betyda ett öde som är värre än döden för katten. Det finns sätt att göra besöket både smidigare och mindre irriterande. Här är fyra enkla tips.

Rätt transport

Kör aldrig med katten lös i fordonet. Välj en stabil kattväska eller bur som är tillräckligt stor för din katt, helst med en avtagbar topp. Katter kan lätt bli åksjuka - så se därför till att väskan eller buren är stabil under hela resan.

Minska kattens upplevelse av besvär

Få katter kan kalla sig för globetrotter, detta beror på att de generellt ogillar att resa samt sitta fast i en bur. Men de kan vänja sig. Ett bra sätt är att lämna väskan eller buren öppen i ett rum med en filt som katten vanligtvis sover med på insidan. Då luktar transportören bekant och blir inte en skrämmande sak som katten förknippar med otäcka bilturer. Du kan också spraya väskan eller buren med lite lugnande feromon, minst 15 minuter innan du sätter din katt i den.

Ta det lugnt

Detta gäller både när det är dags för avgång, under själva resan och vid ankomst till veterinären. Håll dig lugn och försök att inte stressa din katt och välj det lugnaste och smidigaste sättet att resa på. Du kan täcka väskan eller buren med en filt under resan och i väntrummet, eftersom detta kan minska kattens stressnivå.

Hos veterinären

Gå direkt till det angivna området i väntrummet, placera väskan eller buren på en höjd, exempelvis en bänk eller liknande, samt undvik kontakt med nyfikna hundar eller andra djur. Inuti undersökningsrummet, hjälp katten ut ur buren med lugna rörelser, aldrig genom att dra den i nacken eller genom att skaka på buren.