Katter och nyår

De flesta katter generellt påverkas av fyrverkerier kring nyår. Några katter hanterar det genom att gömma sig när det står på, medan andra är mycket påverkade och har ihållande ångest. Väldigt ofta är det kombinationen av ljud och ljus från fyrverkerierna, som katten upplever är farligt.

Ångest hos katt

Katter kan visa flera symtom på ångest, genom att till exempel:

Hjälp katten igenom nyåret

Det finns många typer av ångestdämpande medel i form av tabletter, kapslar, halsband eller spray på marknaden, flera av dem har bevisad effekt. De är inte receptpliktiga och finns bland annat att köpa på din AniCuraklinik. Oftast ska behandlingen påbörjas redan 2-4 veckor innan nyåret, och därför är det viktigt att du kontaktar din klinik i god tid.

För den extremt ångestfyllda katten kan receptpliktiga läkemedel vara nödvändiga. Veterinären kan då skriva ut ett recept efter föregående hälsokontroll.

Kattens omgivning

Du kan som djurägare själv hjälpa katten igenom dagarna. Ett par dagar innan nyåret kan du göra en liten mörk håla på ett för katten tryggt ställe. Det kan till exempel vara i ett skåp, under sängen eller i grovköket. Placera gärna mat, vatten och kattlådan inom kort räckhåll. Även om din katt normalt sköter sina behov utomhus, är det viktigt att den nu även har tillgång till en låda inomhus. Mörklägg om möjligt rummet och ha en radio igång, detta filtrerar ljuden från fyrverkerierna.

Håll helst din katt inne i dagarna kring nyår, många katter flyr hemmet kring nyår till stor fara för sig själva. Är din katt van att bli rastad i sele, ha då gärna dubbel uppsättning av sele + koppel på!

Vi önskar alla katter och ägare ett gott lugnt nyår!