Kattens dräktighet

Katter är fruktsamma djur. Deras kroppar reagerar på ökande dagslängd när det börjar bli ljusare i januari. Ljusstimulansen gör att de börjar löpa. Under den mörka säsongen gör de uppehåll med sina löp.

Hos katten är det parningen som stimulerar honan till ägglossning, om katten inte paras kommer hon i löp igen efter ca 2-3 veckor. Om parningen är ofruktsam blir honan skendräktig. Är parningen fruktsam föder hon ca 63 dagar senare ungar. Ofta krävs det flera stycken parningar för att det ska bli en ägglossning så det kan vara svårt att veta exakt när hon blev befruktad. 

Dräktigheten

Ofta kan man se på honans mage och spenar att hon är dräktig. När dräktigheten gått lite längre kan veterinären känna att det finns ungar i magen. Det tidigaste och bästa sättet att kontrollera om katten är dräktig är genom en ultraljudsundersökning. Ultraljud kan göras från dag 19. Då ser man om honan är dräktig och med ungefär hur många ungar. Efter ca 45 dagar syns kattungarna på röntgen. Under dräktigheten ökar kattens vikt med ungefär 40%.

Förlossningen

Kattfödslar är ofta okomplicerade.  Det börjar med öppningsstadiet då livmoderhalsen öppnas. Under detta stadium har katten sammandragningar men de syns inte utanpå. Katten kan bädda och slicka könsöppningen.  Utdrivningsstadiet varar vanligen 2-3 timmar. Tiden mellan kattungarna varierar vanligen mellan 10 minuter och en timme. Det förekommer att en eller flera ungar ligger kvar i livmodern och kommer ut upp till 3 dagar senare, ibland utan några komplikationer.  Det innebär dock alltid en ökad risk för livmoderinfektion om livmodern står öppen så länge. Det finns också risk för att kattungarna inte mår bra i livmodern.  Det är normalt för en kattunge att födas med antingen huvud eller bakben först.  Kattmamman tar vanligen bra hand om sina ungar. Hon ser till att få bort fosterhinnorna och slickar ungen ren. Ungarna diar normalt inom ca 30 min. Moderkakan brukar sedan komma ut inom ca 15 min.

Förlossningsproblem ses vid ca 5 % av kattfödslarna. Det är vanligare hos raskatter och katter med väldigt kort nos (perser m fl) .

Är man orolig för hur ungar i magen mår i samband med förlossning kan man göra ultraljud och titta på deras hjärtverksamhet. Om ungen inte mår bra slår hjärtat saktare. Skulle ungarna ha dött ser man förstås det också.

När bör veterinär uppsökas?

Några tecken på att förlossningen inte fortlöper normalt är följande:

Det är dock svårt att förutsäga varje enskild situation då förloppet inte är som det ska, så kontakta hellre veterinär en gång för mycket än för lite om du är det minsta osäker.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkten för att komma till shoppen!