Förstoppning hos katt

Katter kan precis som vi människor bli förstoppade, vilket innebär att avföring ansamlas i tarmen och inte kan passera ut.

När en katt går upprepade gånger på lådan utan resultat kan förstoppning vara orsaken.

OBS – liknande symtom kan ses vid det akuta och potentiellt livshotande tillståndet urinstopp!

Orsak

Det finns många orsaker till förstoppning, bland annat kan katten ha fått i sig ett främmande föremål t ex en tråd eller en leksak, som fastnat i tarmen och hindrar avföringen från att passera. Är katten långhårig och slickar i sig mycket hår kan en hårboll bildas. Dessa kräks vanligen upp eller passerar ut genom tarmen, men ibland kan de fastna och orsaka förstoppning. Problem med ryggen kan orsaka smärta vid defekering och göra att katten undviker eller får svårt att bajsa, avföringen kan då bli kvar längre i tarmen och orsaka stopp. Uttorkning gör att en ökad mängd vätska tas upp via tarmen vilket leder till att avföringen blir hård och får svårare att passera ut genom tarmen. Andra bidragande orsaker kan vara för lite motion eller att kattlådan inte är tillräckligt rengjord så att katten drar sig för att använda den. Det förekommer även att det finns någon annan bakomliggande sjukdom som t ex tumör i tarmen.

Det finns hos katter en risk för återfall, med upprepade förstoppningar. Dessa fall kan vara besvärliga att få bukt med och kräver noggrann utredning för att ta reda på bakomliggande orsak.

Symptom

Behandling hemma

Om katten är pigg och mår bra i övrigt, och det inte finns någon misstanke om allvarlig bakomliggande orsak, kan man som djurägare prova att ge lite messmör för att smörja tarmen och på så vis hjälpa avföringen att komma ut. Ta bort torrfoder och prova att ge lite burkmat istället samt försök få i katten extra vatten. Fungerar inte detta går det att ge mikrolax via ändtarmen. Det är dock viktigt att vara försiktig då man för in något i ändtarmen så att man inte skadar den känsliga tarmslemhinnan eller tarmväggen.

När kontaktas veterinär?

Behandling

Hos veterinären görs först en allmän klinisk undersökning och veterinären känner noga igenom kattens buk. Ofta går det faktiskt att känna en förstoppning men är katten överviktig eller har väldigt mycket päls kan det vara svårt, då kan röntgen vara nödvändigt.

När främmande kropp uteslutits försöker man i regel lösa upp stoppet genom att först vätska upp katten via dropp samt ge B-vitamin. Vätskan hjälper till att mjuka upp avföringen som då lättare kan passera. För att ytterligare smörja tarmen ges laktulos. Hjälper inte behandlingen kan ett lavemang behöva ges. En slang förs då in i ändtarmen och man sköljer därefter med en lösning bestående av ljummet vatten med lite flytande tvål i. På katter är det svårt att ge lavemang i vaket tillstånd och de behöver oftast sövas för att behandlingen ska kunna genomföras. Behandlingen kan behöva upprepas under 2-4 dagar och kräver att katten skrivs in på kliniken.

Går det att förebygga förstoppning?

Eftersom det hos katt är relativt vanligt att det finns en annan bakomliggande orsak till förstoppning så kan det vara svårt att rekommendera konkreta sätt för att förebygga, men det
finns ändå några saker man som djurägare kan tänka på:

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

Kontakta en veterinär

Om du tycker att symtomen stämmer in på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär för konsultation.

Hitta klinik som kan hjälpa dig