Första hjälpen katt

Din möjlighet att ge första hjälpen till en katt i krisläge kan både spara liv och förebygga lidande. Vem som helst kan ge första hjälpen, men det skall ses som en första insats tills din katt fått professionell vård.

Första hjälpen är lika viktig för katter som råkat ut för en olycka som för människor i samma situation. Om du blir vittne till att en katt råkar ut för en svår olycka bör du inleda första hjälpen omgående. Om du blir vittne till att en katt råkar ut för en svår olycka bör du inleda första hjälpen omgående. Tänk på att skydda dig själv från att bli biten eller klöst, eftersom en katt som är rädd eller har ont kan göra utfall. Du kan t ex försiktigt linda in katten i en handduk eller klädesplagg. Katten måste så snart som möjligt komma till närmaste veterinär. Se gärna till att kontakta djursjukhuset eller kliniken och meddela att ni är på väg så att de kan förbereda sig för er ankomst.

Skriv gärna ut vår lathund i förebyggande syfte och tänk på att lägga in alla viktiga telefonnummer i din telefon så att du snabbt kan få hjälp när det är som mest akut. 

Nedan följer råd kring några av de vanligaste akuta åkommorna som kräver första hjälpen.

Kvävning - Andnöd

Om ett föremål fastnat i halsen kan det eventuellt avlägsnas genom att tungan trycks ner och föremålet dras ut. Akta fingrarna och var försiktig så inte föremålet åker längre ner! Lyckas inte föremålet avlägsnas via munnen kan tryck över främre delen av buken upp mot bröstet utföras (Heimlich manöver) - annars åk omedelbart till veterinär.

Hjärt-lungräddning - HLR

När hjärt-lungräddning utförs påbörjas så kallade bröstkompressioner. Det innebär att man använder händerna och trycker på den medvetslösa kattens bröstkorg för att på det sättet få blodet att fortsätta cirkulera. 

Tecken på hjärtstillestånd:

Gör så här:

1. Lägg katten på höger sida.
2. Placera ena handen där armbågs-spetsen möter bröstet, lägg andra handen på andra sidan.
3. Komprimera bröstkorgen genom att trycka händerna mot varandra.
4. Tryck ca 30 gånger med en ungefärlig hastighet på 100-120 kompressioner/minut.
5. Växla sedan till att göra två inblåsningar. Sträck djurets hals, forma munnen runt kattens nos och blås in luft så bröstkorgen reser sig. Tänk på att inte blåsa för hårt!

Värmeslag

Att lämna sin katt i en bil en sommardag är som att stoppa in det i en ugn och vrida på till 52°C.
Tecken på värmeslag är vinglighet, förvirring och hög kroppstemperatur. Vid misstänkt värmeslag:

Uppsök alltid veterinär då skador på de inre organen kan inträffa!

Nedan tabell visar hur varmt det blir i bilen när solen är framme.

Tid Yttertemperatur  Skugga/Sol   Temperatur i bil 
08.30   22°C Sol 23°C
09.30 22°C Sol 38°C
10.30 25°C Sol 47°C
11.30 26°C Sol 50°C
12.30 27°C Sol 52°C

 

Huggormsbett

Läs mer här.

Förgiftning

Läs mer här.

Sår, bitskador och blödningar

För att läsa mer om bitskador på katt klicka här.

Urinstopp

Läs mer här.

Kramper

Kramper kan bero och se ut på olika sätt. Katten kan uppvisa allt från små ryckningar, stelhet till allvarligare krampanfall. En katt som krampar mer än fem minuter eller fler än en gång på 24 timmar bör uppsöka veterinär akut.

Akut magsjuka

Kräkning och/eller diarré kan komma plötsligt och påverka allmäntillståndet kraftigt. Kräkningar kan bero på andra anledningar än magsjuka. Uppsök veterinär om:

Läs mer om akut magsjuka här.

Ögonskador

Ögat kan falla ut ur ögonhålan vid skador och det är då viktigt att:

Vid sår på hornhinnan kniper katten kniper med ögat och kan vara känslig mot ljus.

Läs mer om hornhinnesår här.

 

Publicerad augusti 2017