Skötsel av kanin efter operation

Att sköta om sin kanin efter en operation är en stor uppgift men mycket viktig för att kaninen ska klara ingreppet på ett bra sätt. Det är därför också viktigt att vara noggrant förberedd, oavsett vilket ingrepp den har varit igenom.

Varför är kaniner så känsliga?

Kanin är bytesdjur och försöker därför på alla sätt att dölja svaghet. Även för vana personer är det ibland svårt att se kaninens symtom. Kaninens lilla kroppsvikt och förhållandevis stora yta gör, att de snabbt tappar kroppstemperaturen och blir kalla. Ett djur som dessutom har varit i narkos, har ytterligare svårigheter att själv hålla sig varmt och kaninen är då extra känslig. På under en timme kan kaninen bli så avkyld att det dör av det om den inte övervakas. Samtidigt måste kaninen äta hela tiden för att undvika tarmrubbningar och 4-6 timmar utan foder kan vara livshotande. En nyopererad kanin är därför en kritisk patient att sköta och kräver stor uppmärksamhet. Dessutom är kaniner bytesdjur i naturen och gör därför allt för att dölja att den inte mår bra.

Hos veterinären efter operation

Efter operationen ser personalen till att kaninen är så komfortabel som möjligt. Kaninen får eventuellt mer smärtstillande, vätska och medicin för att sätta igång tarmsystemet efter operationen. Tills kaninen själv kan hålla sig varm får den hjälp med detta genom värmefilt och eventuellt värmelampa. Den erbjuds hö och tvångsmatas om den inte äter självmant. Kaninen får komma hem när den själv kan hålla värmen, äter själv och det har noterats att den bajsar och kissar normalt.

Vid hemkomst

Du får en hel del med dig hem efter operationen. Kaninen ska ha smärtstillande, oftast i 3 dagar. Utöver det ska den ha medicin för att hålla igång magen samt ett energifoder som den ska matas med.

Det är en bra idé att lägga en fleecefilt eller handdukar i botten på buren så man undviker damm och spån i operationssåret. Kaninen kan vara trött efter dagen men det är viktigt för tillfrisknandet att den får kontakt med sina kompisar där hemma i vana omgivningar. Att se dem äta kan dessutom uppmana den opererade kaninen att självmant börja äta igen. Det är helt normalt att den äter mindre än vanligt de första dagarna efter operationen men då måste den tvångsmatas med det särskilda fodret du har fått med dig hem. Äter den inte alls måste man tvångsmata den var tredje timme tills den själv äter igen. Man bör hålla noggrann uppsikt över mängd och konsistens på avföringen, vilket är det säkraste sättet att veta om kaninen får i sig tillräckligt med föda. En kanin lägger ca 100-200 avföringskulor i dygnet. En kanin ska kunna bajsa inom 12 timmar efter operationen. Håll även koll på att den kissar som den ska och den ska kunna urinera inom 4 timmar efter operationen.

Kontakta veterinären

Det kan finnas flera anledningar att kontakta veterinärkliniken igen

Kom ihåg, att kanin måste äta minst var 4-5 timma så den inte får tarmrubbningar. Ring därför till kliniken om du är orolig.

 

Publicerat: oktober 2017. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital