Löpträning med hunden

Att springa med sin hund är både fantastisk motion men också trevligt sällskap på rundan. Många skaffar till och med hund, just för detta sällskap. All fysisk aktivitet är mycket viktigt för att din hund ska må bra och ökar hundens livskvalitet betydligt.

Kan alla hundar hänga med på en löprunda?

Hunden måste vara fullt utvuxen i skelett och leder innan den kan följa med. För mindre hundar sker detta kring 1 års ålder, för stora hundar minst 18 månader, beroende på storlek. Eftersom det kan vara skadligt för hunden med hård fysisk träning innan kroppen är klar till det, fråga då gärna din veterinär om du är tveksam.

Hunden måste vara frisk och inte överviktig. Överviktiga hundar bör gå ner i vikt innan de påbörjar springträning. För dessa individer är promenader i varierad terräng en bättre lösning.

Mycket små hundar kan ha svårt att orka en längre springrunda, eftersom de tar många steg för att hinna med. Detta är dock helt individuellt och har du byggt upp din hunds träning och kondition, spelar hundens storlek sällan någon roll.

Har din hund haft problem i skelettet, musklerna eller lederna rådfråga alltid din veterinär innan träningen påbörjas. För dessa patienter är det viktigt, att inte gå fram för fort. Låt gärna veterinären eller en fysioterapeut se till hunden med jämna mellanrum om du är minsta tveksam. Visar din hund minsta symtom på överansträngning, låt den då vila från träningen.

Uppbyggnad

All träning bör ske på hundens villkor och på ett sätt som inte skadar. Är hunden helt otränad, bör man starta lugnt, är den redan i god kondition kan träningen gå snabbare. Tempot bör aldrig vara snabbare än att hunden kan trava jämte dig, då trav är hundens naturliga långdistans gångart och ger minst belastning på hundens kropp. Galopp kan användas på kortare sträckor och på mjukt underlag. Måste hunden galoppera för att hinna i kapp dig, måste du sänka tempot.

Intervallträning kan med fördel användas och gör gärna en plan som passar hunden. Värm upp hunden ett par minuter och träna inte mer än 10-15 minuter i början. Ett exempel är 1 minut snabbt, 1 minut långsam takt/gå, 2 minuters långsam takt, en minut snabb språng osv. Efter hand som konditionen ökas, ökas även tiden då hunden springer snabbt. Avsluta medan hunden fortfarande tycker att det är roligt och undvik skador genom överansträngning.

Canicross – linlöpning

I denna disciplin springer du med din hund iförd sele framför dig, Ni är förbundna via en expanderbar lina (2-3 meter)som sitter fast i ett bälte du har kring midjan. Den särskilda linan hindrar ryck mellan förare och hund. Hunden springer med ett lätt drag i linan och under kontrollerade former. Man kan ha mer än en hund framför sig. Canicross har blivit en stor succé över hela världen och finns nu även som en tävlingsform, liknande terrängtävling.

Goda råd

Vätska till hunden

Kom ihåg att ha med vatten till din hund om ni ska springa långt. Hundar svettas inte genom huden som vi människor, men avlägsnar värme genom att ventilera sig snabbt genom munnen. Värme avges via tungan, samt genom några få svettkörtlar i trampdynorna. Hunden söker dessutom en svalare plats för att kyla ner buken. Det är därför viktigt att erbjuda vatten till hunden flera gånger under vägs.

Måltider

Ge inte hunden sitt foder innan ni ska ut och springa. Detta kan få allvarliga konsekvenser i form av till exempel magomvridning. Låt det gå ett par timmar mellan en större måltid och en springrunda.

Var rädd om tassarna

Asfalt är hård och sliter hundens trampdynor, på sommaren kan den även bli glödhet och förorsaka brännskador.

Variera underlaget när du springer med din hund och kontrollera alltid att tassar och trampdynor inte har fått skador när du är hemma igen.

Kom ihåg mental aktivering av hunden

Fysisk motion är roligt för hunden, men utan mental aktivering kan den bli stressad och utveckla beteendeproblem. Läs gärna mer om mental aktivering av hund här.