Förstoppning hos hund

Den medicinska benämningen på förstoppning är koprostas och innebär att hunden har svårt eller inte kan tömma tarmen alls.

Orsak

Orsaken till förstoppning kan variera.En vanlig anledning är att hunden ätit för mycket av någon svårsmält mat som t ex hästavföring, hästfoder (t ex betfor, torkade betflingor eller havre), grissvål som hängts ut till fåglarna, fågelfrön eller något djurben. Hunden kan också ha ätit för stor mängd mat eller fått i sig ett främmande föremål som t ex en leksak som kan orsaka stopp i tarmen.

Om hunden har någon form av smärta i analregionen kan den orsaka att hunden inte vill göra ifrån sig. Avföringen ligger kvar i rektum, där tarmen fortsätter att dra åt sig vatten från avföringen, som blir hårdare och hårdare samt svårare att få ut. Exempel på smärttillstånd som kan orsaka förstoppning kan vara prokit (inflammation i rektum), perinealbråck eller problem med analsäckarna. En förstorad prostata kan trycka mot tarmen och göra det svårare för hunden att defektera på grund av att det är trögt och smärtsamt att tömma tarmen. Smärtan gör att hunden hellre håller sig en längre tid.

Andra orsaker kan vara om hunden har problem i rörelseapparaten (ortopedisk/neurologisk) som gör det svårt att inta defekteringsposition samt vid systemisk eller neurologisk sjukdom.

Om hunden lätt blir förstoppad kan det bero på att den får för lite motion. Motion bidrar till att den tid det tar för maten att passera genom tjocktarmen minskas. Ju längre tid det tar för avföringen att färdas genom tarmen, desto mer vätska avlägsnas och desto svårare blir det för avföringen att passera fram i tarmen. Resultatet blir hård avföring.

Vätska är viktigt för regelbundna tarmrörelser och en frisk tjocktarm. Om hunden blir uttorkad och det inte finns tillräckligt med vätska i tarmsystemet blir avföringen hård och får svårare att passera. Hunden bör dricka ca 40-50 ml vätska/kg och dygn.

Andra orsaker till förstoppning kan vara en bieffekt av medicinering, ålder, stress eller vid mekaniskt hinder i tarmen som t ex tumör, granulom eller abscess (böld).

När en ung valp får förstoppning beror det oftast på att tiken inte slickat den ordentligt efter att den diat. Förstoppning kan också bero på att tiken ger för lite/för mycket mjölk eller att dess allmäntillstånd är nedsatt, det vill säga ungefär samma skäl som vid diarré.

Symtom

Symtomen kan vara sänkt allmäntillstånd, hunden krystar men lite eller ingen avföring kommer, kräkningar,spänd buk eller obehag när buken palperas.

I allvarligare fall kan hunden få en gasbildning, så kallad ileus som kan bli livshotande om den inte åtgärdas.

Vad kan man göra själv?

Om hunden har ett opåverkat allmäntillstånd, är frisk sedan tidigare och det inte finns någon misstanke om en allvarlig orsak till förstoppningen kan djurägaren prova att behandla hunden hemma. 

När bör veterinär uppsökas?

Behandling hos veterinär

Veterinären utför en allmän klinisk undersökning där bland annat hundens allmäntillstånd och förstoppningens karaktär bedöms. Eventuellt röntgas hunden.

Beroende på hundens allmäntillstånd och förstoppningens karaktär och orsak, kan hunden behöva skrivas in på djursjukhuset eller djurkliniken för behandling mot förstoppningen. Behandlingen syftar till att öka vätskan till tarmen och sedermera mjuka upp avföringen, som sker genom att hunden får dropp. Hunden får vanligtvis ett lavemang eller ett vattenlavemang som sker under sedering (lugnande) eller narkos. Den får vanligtvis också Lactulos och skonsam kost.

Hundens avföring kontrolleras och uppföljande röntgen sker normalt efter tömning av tarm.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

Kontakta en veterinär

Om du tycker att symtomen stämmer in på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär för konsultation.

Hitta klinik som kan hjälpa dig