Analsäcksinflammation hos hund

Analsäcksinflammation hos hund

Analsäckarna är belägna på båda sidorna om analöppningen. Med en kort smal gång mynnar de i anus och kan ses som två svarta prickar. Analsäckarna är körtlar som bildar ett kraftigt illaluktande sekret med varierande färg och konsistens.

Analsäckssekretet är troligen ett sätt för hundar att känna igen varandra men sannolikt också en försvarsmekanism som hos skunk. Innehållet i analsäckarna töms normalt sätt ut när hunden har avföring eller om den blir riktigt rädd.

Orsak

Överfyllda analsäckar är vanligt förekommande hos hund. Kraftigt fyllda analsäckar kan ses eller kännas som små kulor på varsin sida om analöppningen. När innehållet i analsäckarna blir stillastående kan infektion utvecklas. Infektion i analsäckarna kan leda till att en böld bildas vid sidan av analöppningen, som kan spricka om inte analsäcken töms.

Symtom

Vanligt förekommande symtom vid problem med analsäckarna är att hunden kanar på bakdelen, slickar eller biter vid svansroten eller analområdet. Sekretet i analsäckarna kan bli blodigt, varigt, grynigt och trögflytande.

Det finns dock andra sjukdomar som kan ge analklåda som exempelvis allergier, infektioner i hudveck vid eller i slidan hos tikar, inflammationer i ändtarmen samt rena beteendestörningar med analslickande.

Behandling hos veterinär

Vid överfyllda analsäckar eller stopp i kanalen till anus, behöver hunden få hjälp med att tömma och spola ur innehållet ur analsäckarna. Vanligtvis kan ingreppet utföras på vaken hund men vid kraftig smärta kan lugnande och smärtlindring behövas ges. Om hunden har upprepade allvarliga problem kan analsäckarna opereras bort.

Relaterade produkter från vår webshop

Klicka på produkterna för att komma till shoppen!

Kontakta en veterinär

Om du tycker att symtomen stämmer in på ditt djur rekommenderar vi att du kontaktar en veterinär för konsultation.

Hitta klinik som kan hjälpa dig