Kontakta din närmaste AniCura-mottagning för råd och tips om avmaskning av katt eller om din katt ska avmaskas inför utlandsresa.

Kumla

Företagsgatan 7 692 71 Kumla
Hitta hit 019-26 36 66

Avmaskning av kattungar

Det är viktigt att kattungarna avmaskas upprepade gånger de första levnadsmånaderna för att undvika infektion med spolmask. Rutinmässig avmaskning av kattungar utförs som regel av uppfödaren. Beroende på vilket avmaskningsmedel som väljs görs avmaskningen vid olika tillfällen under de första månaderna. Kattmamman avmaskas samtidigt som ungarna för att minska risken för återinfektion. Vid 12 veckors ålder, när kattungen är gammal nog att komma till sin nya familj, är den som regel helt färdigavmaskad av uppfödaren men fråga gärna din uppfödare om du själv ska ge någon sista dos avmaskningsmedlet till din kattunge.

Kattungar efter en honkatt som levt strikt som innekatt och som inte vistats i miljöer där det förekommer spolmaskägg behöver inte avmaskas då de inte får spolmask.

Avmaskning av vuxna katter

Utekatter som brukar ta gnagare löper risk att smittas av inälvsmask och kan behöva avmaskas. Rådgör med din veterinär kring hur avmaskningen bör ske. Innekatter brukar sällan behöva rutinmässig avmaskning. På grund av resistensutveckling rekommenderas inte rutinmässig avmaskning av innekatter utan att man först låtit göra en laboratorieanalys av avföringsprov. Hos AniCuras verksamheter kan du få råd och hjälp om du misstänker att din katt drabbats av inälvsmask.

Kumla

Företagsgatan 7 692 71 Kumla
Hitta hit 019-26 36 66