Sista vilan

Tyvärr så kommer det oundvikliga och absolut det svåraste beslut en djurägare måste fatta, den dagen man måste ta ställning om att låta sitt djur somna in.

Därför är det för oss av största vikt att kunna erbjuda ett speciellt avsatt rum för sista vilan, där man får vara med sin vän i det sista skedet av livet. Det här rummet har en avskild, separat ingång från baksidan och du får sitta i lugn och ro och lämna när du själv är redo. Rummet är mer personligt inrett för att ditt djur skall få ett så fint och värdigt slut som möjligt. Det är av största vikt för oss att denna stund blir så bra som möjligt. Vi finns här för att hjälpa och vägleda er i beslutet då det ibland är förknippat med både oro och skuldkänslor. Det är viktigt att komma ihåg att en avlidning inte är något som djuret lider av, utan denna stund är smärtsammast för djurägaren.

Hur går det till

Oftast så bokar man tid på telefon, men ibland kan det handla om en akut avlivning. När du kommer hit får du fylla i en blankett med lite praktiska detaljer som vi måste veta för att allt ska gå rätt till. Har du egna önskemål så försöker vi tillgodose dessa. När ni kommer in på rummet får erat djur oftast en lugnande spruta, och sedan får ni i lugn och ro sitta och vänta på att den skall verka, det brukar ta cirka 15 minuter. Veterinär eller sköterska ger sedan en större dos av sömnmedel som ges i ett blodkärl i benet med en kanyl på hund. Katt och mindre sällskapsdjur får oftast injektionen i buken vilket kan se lite otäckt ut, men de brukar inte reagera på nålsticket. Djuret somnar in på bara några minuter, för katter kan det ta något längre tid och djuret känner ingen smärta alls. Därefter lyssnar veterinären på hjärtat för att fastställa att det har stannat. Djurägaren bestämmer själv om man vill vara med hela tiden, delvis eller inte alls.

 

Hos oss gör vi vårt yttersta för att du och din vän ska få ett så fint och värdigt sista farväl som möjligt.

När ditt djur somnat in kan du välja att själv ta hem kroppen eller att lämna kvar den för kremering. Vid kremering finns möjlighet att kremera djuret separat och få tillbaka kroppen i en träurna. Vid val av allmän kremering sprids askan i en minneslund. Vi samarbetar med Mälardalens smådjurskrematorium som har lokaler och minneslund i Västerås.

Assksymcke som minne

Om du önskar spara ett minne erbjuder vi asksmycken, via Mälardalens smådjurskrematorium, i porslin eller glas blandat med askan från ditt djur.

Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen som levereras i en fin ask.

Se broschyr med smycken här

Se prislista här.

Fråga oss gärna om ni har några funderingar. Det är viktigt för oss att ni får ett fint avslut tillsammans.