Husdjurets förstahjälpen inför sommaren

Att ta med sig hunden och katten på semestern är populärt. Men vad bör man tänka på som djurägare när man tar med husdjuret i båten eller till sommarstugan?

Husdjurets förstahjälpen för sommaren

- vi tipsar: 

  1. Båtvett och drunkning. Förebygg drunkning genom att alltid använda flytväst då hunden befinner sig vid bryggor eller på båtar. Skulle olyckan vara framme och hunden eller katten inte andas och man inte känner puls behöver hjärt-lungräddning påbörjas. Slemhinnorna blir blå och djuret får stora pupiller som inte reagerar.

  2. Ormbett.Symptomen är kraftig svullnad vid bettstället, trötthet och håglöshet, följt av allvarliga komplikationer och chock. Håll hunden så stilla som möjligt och uppsök omgående veterinär för vård och behandling.
  3. Farligt att äta. Majskolvar läggs gärna på grillen under sommaren men för en hund kan dessa vara livsfarliga eftersom de lätt kan fastna i mag-tarmkanalen. Men även kottar, stenar och leksaker är exempel på sådant som kan fastna i hundens mage och orsaka allvarliga problem. Upprepade kräkningar och smärta kan vara ett symtom på att allt inte står rätt till.

  4. Algförgiftning. Förekommer främst från slutet av juli fram till september. Låt inte hunden bada om du misstänker algblomning. Om algerna är koncentrerade i vattnet behövs vanligtvis inte någon stor mängd för att en hund ska bli allvarligt sjuk. Symptomen på algförgiftning hos hund kan vara oro, darrighet, kräkningar, diarré och kramper. Håll koll på algblomning där du befinner dig via SMHI:s vädertjänst: https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/algsituationen
  5. Sårskador: Mindre sår kan rengöras med koksaltlösning. Vid kraftiga blödningar är det bra att lägga ett tryckförband på hunden eller katten precis som man gör på människor och sen uppsöka veterinär Använd gärna skyddshandskar innan du börjar plåstra om husdjuret.
  6. Insektsbett: Hundar kan precis som människor dessutom vara överkänsliga och reagera kraftigt på bara ett enda stick. De som vanligen orsakar besvär är bin, getingar, humlor, myror och jordgetingar. Om hunden blir allmänpåverkad efter sticket/sticken, eller blir stungen i munnen, bör veterinär kontaktas.

  7. Värmeslag: Att hundar inte svettas som vi människor – utan endast har svettkörtlar i sina trampdynor – gör dem mycket känsliga för värme. De avger värmeöverskottet genom hässjning, dvs genom att flåsa. Därför är det extra viktigt att skydda din hund mot hetta i sommarsolen. En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden sedan hamnar i chock. En överhettad hund orkar inte resa sig eller kanske faller ihop vid en promenad. Försök kyla ned den med kallt vatten eller använd kylväst vid riktigt varma dagar. Uppsök genast veterinär om du misstänker att hunden fått värmeslag. Lämna aldrig hunden (eller katten) ensamma i bilen på sommaren.