AniCura Kumla Djursjukhus har tappat sin första Blodgivare

Precis som människor kan även hundar göra en god gärning genom att ge blod. På AniCura Kumla Djursjukhus har vi nu möjlighet att ge blod till de patienter som behöver det akut.

Hunden Bat, som är av rasen Dogo Canario blev den första blodgivaren på AniCura Kumla Djursjukhus som får ge blod. Blodet sparas i en kyl i upp till 3 veckor i väntan på att komma till användning. Från och med nu kommer det alltid att finnas en påse blod på djursjukhuset så att det finns till hands om det behövs.

Idag finns det 8 registrerade blodgivare hos AniCura Kumla Djursjukhus, varav 5 hundar med universalblod som kan ge blod till alla och 3 hundar med en annan blodgrupp som kan ringas in vid akut behov.

Just nu har vi tillräckligt med blodgivare men vi får se framåt om behovet av blod blir större än väntat, då kan vi behöva leta på fler hundar, säger Anna Lindberg Biomedicinsk analytiker och ansvarig för Blodtransfusioner på AniCura Kumla Djursjukhus.

Det är viktigt att hunden är bekväm med att ligga still på sidan och är lugn och trygg i situationen för att kunna vara en blodgivare. Hunden ska tycka att det är roligt att komma och ge blod och får alltid en belöning i form av godismat efter genomförd tappning.

Inför varje tappning gör vi en allmän veterinärundersökning av hunden och blodvärden kollas, sedan tar vi 250ml blod från varje tillfälle. Det är ingen blodbank vi har utan en mindre mängd blod för att kunna hjälpa till vid akuta behov, säger Anna Lindberg.

 

Vad krävs för att bli blodgivare?

För att kunna bli blodgivare krävs det att hunden uppfyller vissa kriterier.

*Just nu söker vi inga ytterligare blodgivare till Kumla, om behovet uppkommer vid senare tillfälle kommer vi gå ut med en förfrågan.

 

När ges blodtransfusioner?

På AniCura Kumla Djursjukhus har vi nu möjlighet att ge blod till patienter som är i ett akut behov. Det kan vara vid en större olycka där djuret förlorat mycket blod t.ex. vid jaktskador eller en påkörningsolycka. Hundar kan också behöva blod om de har en underliggande sjukdom som gör att de förstör sina egna röda blodkroppar eller inte kan bilda nya.