Djurägarinformation om akutbesök

Behöver jag komma in med mitt djur akut eller ska vi boka tid?

Att bedöma hur ett djur mår per telefon kan vara svårt. För att hjälpa oss i den bedömningen finns det några saker du som djurägare kan ta reda på inför samtalet:

 

Hur andas ditt djur?
Låter det som att djuret andas tungt? Antal andetag per minut?

I vila tar hundar och katter normalt ca 10-20 andetag per minut. Katter andas ofta så pass ytligt att det kan vara svårt att se andningsrörelserna.

 

Vilken färg har slemhinnorna?
Lyft på läppen och ta en titt.

Normal slemhinnefärg på hund är rosa, ungefär som vårt eget tandkött. Kattens slemhinnor kan vara litet svårare att bedöma och tenderar att vara blekrosa.

 

Hur snabbt slår hjärtat?
Räkna hjärtslagen per minut med handflatan mot bröstkorgen eller känn efter pulsen på insidan av låret nära ljumsken.

Normalt slår en stor hunds hjärta 60-100 slag per minut.

En mindre hunds hjärtfrekvens är litet högre, 80-120 slag per minut.

Kattens hjärta slår ännu snabbare, 160-220 slag per minut.

 

Ta tempen!
Normal kroppstemperatur för både hund och katt är 38-39 grader (mäts i ändtarmen)

 

Om ditt djur inte alls mår bra är det bättre att ringa oss utan dröjsmål än att förlora tid på att t.ex. leta efter en febertermometer. Du känner ditt eget djur allra bäst. Om du är orolig är du alltid välkommen in för en första sköterskebedömning.

 

Vad händer när du och ditt djur kommer fram till djursjukhuset?

Om tillståndet för ditt djur är livshotande gör vi vårt yttersta för att ta hand om er direkt vid ankomst. Vid mindre kritiska sjukdomstillstånd anmäler ni er i receptionen och får sedan sitta ner i väntrummet. Inom kort gör en akutsköterska en första bedömning av ditt djur, en så kallad triagering. Om akutveterinären behöver undersöka djuret sätter sköterskan upp er dels enligt prioriteringsgrad (hur brådskande sjukdomsbilden bedöms vara), dels enligt ankomsttid (inom samma prioriteringsgrad).

Ta gärna med en bra bok, mobil och laddare samt någonting gott att knapra på. Förutom kaffe och te finns det en mat och snachsautomat i vårt väntrum.

 

Får du och ditt djur komma in direkt eller är det väntetid?

Ibland är det bråttom. För att sjukaste djuret ska få vård först arbetar vi på akutmottagningen med en kontinuerlig bedömning av de djur som väntar på akuten. Baserat på sjukdomstillstånd tas djuren in för undersökning i olika takt. Detta innebär att du ibland kan behöva vänta på din tur. Även om väntetiden kan kännas lång är det bättre att inte vara den som behöver vård allra först. Snabbast får ni vård genom att finnas på plats på akutmottagningen.

Vi gör vårt bästa för att hålla väntetiderna korta. Om det är många sjuka djur som väntar och ditt djur bedöms stabilt med en sjukdomsbild som inte brådskar händer det att vi föreslår en bokad tid istället.

Akuten är öppen 7 dagar i veckan kl. 08.00 - 22.00.
Akuttelefonen kan du ringa till dygnet runt.