För hundar och katter med återkommande mag-tarmproblem kan det vara av intresse för veterinären att analysera prov från djurets avföring.

Jönköping

Hjortronvägen 8 554 75 Jönköping
Hitta hit 036-34 18 80

På Anicura Djursjukhuset i Jönköping har vi ett välutrustat laboratorium där våra legitimerade biomedicinska analytiker utför många analyser direkt på plats för att kunna ge snabba svar till våra veterinärer. Analyser utförs på bl.a. blod, urin, avföring, kroppsvätskor, hudprover och cellprover. I vissa fall kan proverna behöva skickas vidare till andra lab för analys.

Beroende på symtom kan olika analyser som förekomst av blod, mag-tarmparasiter, virus eller bakterier efterfrågas. Provsvaret kan, tillsammans med andra undersökningar och djurets symtom, hjälpa veterinären att ställa rätt diagnos.

Provet

Prov från avföring kan lämnas in i påse eller burk i samband med veterinärbesöket. Om enbart en mycket liten mängd avföring behövs för analysen, kan ett provtagningsrör med skopa användas. En undersökning kan bli säkrare om lite avföring från flera olika tillfällen lämnas in. Det äldsta provet bör inte vara äldre än 24-30 timmar.

Provsvar

Beroende på vilken analys som efterfrågats kan det dröja upp till en vecka innan analysen är klar. Provsvaret kan ge förklaring till symtomen, men ibland behövs ytterligare prover och undersökningar.

Jönköping

Hjortronvägen 8 554 75 Jönköping
Hitta hit 036-34 18 80