Frakturkirurgi är operationer vid benbrott av olika slag för att återställa skelettets funktion.

Jönköping

Hjortronvägen 8 554 75 Jönköping
Hitta hit 036-34 18 80

Hos oss på Anicura Djursjukhuset i Jönköping har vi flera veterinärer med specialintresse inom ortopedi. De utför både planerade och akuta ortopediska operationer. För rådgivning eller tidsbokning är du välkommen att höra av dig till oss på tel 036-341880.

Operationens syfte är att fixera de frakturerade benbitarna i sitt ursprungliga läge, så att de kan läka ihop igen. Fixeringen måste vara helt stabil för att benläkningen ska gå så snabbt och komplikationsfritt som möjligt. Kirurgisk immobilisering görs med hjälp av exempelvis implantat som metallplattor, stift (”märgstift”), skruvar eller cerklage (ståltråd). Ibland räcker det att använda gips. I dessa fall är det viktigt att vara observant på skavsår som kan uppkomma och att benet inte verkar röra sig inne i gipset. Det förekommer även att man använder sig av gips efter att man fixerat benet kirurgiskt.

Vid ledfrakturer är det viktigt att operera så fort som möjligt men först måste djurets allmäntillstånd vara stabilt. Vanligtvis har frakturen uppkommit genom ett trauma, och om djuret har fått andra skador, t ex på inre organ eller i form av större blödning, så behöver dessa vara under kontroll innan djuret sövs för att operera frakturen. 

Jönköping

Hjortronvägen 8 554 75 Jönköping
Hitta hit 036-34 18 80