Så förbereder du hunden inför jaktsäsongen

Nu börjar årets älgjakt, vilket innebär högsäsong för många jakthundar. Som jägare och hundägare finns det en del att tänka på både inför och under jakten. AniCura Djursjukhusets Joanna Saari ger här sina bästa tips på hur du förbereder din hund inför jakten.

En jakthund behöver få i sig dagens första mål minst ett par timmar innan den ska ut och jaga, för att hinna tillgodogöra sig energin. Dessutom behöver den värma upp musklerna innan det är dags att börja jaga.

- Ta ut hunden på en promenad före jakten så hinner den värma upp sina muskler ordentligt och risken för skador minskar. Under jaktdagen är det viktigt att både fylla på med vatten och ett energirikt mellanmål. Efter avslutad jakt är det bra att låta hunden varva ner med en promenad för att bli av med mjölksyran i musklerna, säger Joanna Saari, ansvarig sköterska på rehabiliteringsavdelningen och diplomerad animal physiotherapist.

Inför jaktsäsongen är förberedelser A och O för att din hund ska bli framgångsrik. Utmaningen kan vara att hålla hundens kondition på en jämn nivå, även under våren och sommaren då det inte är jaktsäsong.

Att cykla med hunden är en vanlig form av konditionsträning. Tänk då på att så långt det är möjligt genomföra träningen på ett mjukt underlag för att minimera slitage på leder och mjukdelar. Dragträning eller att låta hunden bära klövjeväskor med olika belastningar är ett bra sätt att bygga muskler. Vid all dragträning bör en dragsele användas - låt aldrig hunden dra i sitt halsband eller en vanlig spårsele då detta ger en ogynnsam belastning och risk för skador.

Hundar kan börja fystränas så snart de är färdigvuxna vilket är vid ungefär ett års ålder, eller något tidigare för små hundraser och något senare för större hundraser.  Sen kan hunden utöva jakt så länge den är pigg och frisk. Det som är viktigt att tänka på är att anpassa hundens foder beroende på säsong eftersom jakt kräver mycket energi.

- Energitillförseln måste anpassas efter hundens aktivitetsnivå, annars står man med en överviktig hund någon månad efter jaktsäsongen avslutas och en mager hund ett par månader in i jaktsäsongen. Se till att hunden får extra energitillförsel de dagar den jagar och inte bara generellt över hela jaktsäsongen.

Under jaktsäsongen kan hunden behöva ett foder med högre energitäthet och hög fetthalt vilket oftast är torrfoder.

- Vätska är också oerhört viktigt, så ta för vana att ha med färskvatten till hunden att ge under jaktdagen istället för att bara förlita sig på att den dricker ur bäckar och vattendrag, säger Joanna Saari.