Veterinärens bästa jultips till dig som djurägare

Julen står för dörren och våra hem fylls av doftande hyacinter, jäsande bulldegar, granna granar och inte minst julmat av alla sorter. En mysig tid, men också en tid som kan vara extra riskfylld för våra sällskapsdjur. AniCura har samlat några tips för att du och ditt djur tillsammans ska få en fröjdefull jul.

Julen är för de allra flesta en tid för glädje, umgänge och välbehövlig återhämtning. Det är också precis så vill vi att det ska kännas. För att julen ska bli den höjdpunkt som vi önskar vill AniCura Djursjukhuset i Jönköping skicka med några tips till dig som djurägare. Vissa av julens attribut kan nämligen innebära en del risker för våra husdjur.

Julen innebär ofta lite fler risker för husdjuret då man kanske pyntar med julblommor, ställer fram godsaker på borden, tänder levande ljus och ställer bulldegen på jäsning. Just förgiftning hos hundar och katter är extra vanligt kring julhelgerna, säger Lis-Marie Johansson, veterinär på AniCura Djursjukhuset i Jönköping.

Bjud inte bort den överblivna julmaten

Medan vi människor gärna frossar i choklad och julmat är det inget som hunden eller katten ska erbjudas. Choklad är exempelvis giftigt för hundar och alltför fet och salt mat passar inte alls i matskålen för vare sig hund eller katt.

Det är lätt att lockas av att vilja skämma bort sitt husdjur lite extra, särskilt under högtider, men få är medvetna om hur liten mängd av olika sorters mat som krävs för att hunden eller katten ska få i sig för många kalorier och för mycket fett. Idag är drygt var fjärde hund och katt i Sverige överviktiga, säger Lis-Marie Johansson, som även varnar för att fet mat kan ge hunden bukspottkörtelinflammation.

Håll kissen borta från julväxten

Andra risker för husdjuren, förutom mat, är presentsnören och glitter samt julväxter av olika slag.

Framförallt katter gillar att tugga på växter om de får möjlighet. Därför kan det vara bra att fundera på var man placerar exempelvis hyacinter och amaryllis som är giftiga för katten. Glitter är en annan fara. Det händer att det kommer katter till oss som fått i sig glitter som fastnat i mage eller tarm, förklarar Lis-Marie.

AniCuras bästa tips för en säker och mysig jul:

1. Ge inte hunden eller katten några överblivna godsaker från julbordet. För en hund eller kattmage kan fet mat utlösa allvarliga mag-tarmbesvär. Lök och vitlök är även farligt för hundar.

2. Se upp med chokladasken. I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad chokladask på soffbordet kan därför vara livsfarligt för hunden.

3. Se upp med glitter och presentsnören eftersom de lätt kan fastna i mage/tarm.

4. Ställ granen på ett lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder djurets tassar. Julgransbelysningen bör också sitta utom räckhåll för nyfikna husdjur.

5. Tänk på levande ljus som kan lätt ramla omkull av en viftande hund eller kattsvans. Ställ alltid ljus så högt att husdjuret inte kan komma åt dem, och lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus.

6. Var aktsam med julblommorna: Hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros är giftigt för både hund och katt.

7. Lämna inte en jäsande bulldeg framme. Den kan på några sekunder bli ett lockande byte för en hund som kan drabbas av akuta magproblem. Russin kan dessutom vara giftigt för både hund och katt.