Springande hund

För skotträdda hundar och katter är nyårshelgens fyrverkerier och smällare en mardröm. Hur djuret upplever smällandet är högst individuellt, vissa upplever ett lindrigt obehag medan andra drabbas av panikångest. Vi har samlat några råd inför den stundande helgen.

Djur som skakar, gnyr, skäller eller vill gömma sig är tyvärr inte särskilt ovanligt när nyårsfirandet drar igång med fyrverkerier och smällare. Men lidandet går att lindra.

Om din hund är påverkad:

För vissa djur är skotträdslan medfödd, medan andra kan ha upplevt en jobbig händelse. Den nedärvda skotträdslan är mer komplicerad än den som orsakats av en specifik händelse. Den är mycket svår att påverka med hjälp av träning. Ofta är dessa djur rädda även vid andra höga och plötsliga ljud. 

Har hunden blivit skrämd vid en speciell händelse är det ofta just det ljudet som orsakar rädslan. Hundar som lider av skotträdsla kan i många fall bli bättre genom träning och förberedelser. Till exempel kan du spela upp ljud från nyårsraketer. Börja i god tid när det inte finns risk för någon riktig smällare, flera månader innan. Hör med din veterinär om du behöver hjälp.

Här är några tips som går att prova på alla katter

Det bästa är om det går att förbereda och träna katten långt innan nyår redan när katten är unge. På nätet finns ljud av smällare och raketer som du kan spela upp. Detta kan man göra genom hela uppväxten. Träningen ska göras då det inte finns någon risk för riktiga smällare. Hör med din veterinär om du behöver hjälp.

Receptfria hjälpmedel

I vår butik finns lugnande preparat att köpa receptfritt, t.ex. Adaptil eller Zylkène. Börja i god tid innan nyårshelgen för bästa resultat. Just nu erbjuder AniCura Djursjukhuset 20 procent rabatt på ett urval av lugnande preparat. 

Om inget annat hjälper

Om problemen är för svåra och metoderna ovan inte fungerar kan du söka veterinär och få receptbelagd medicin som minskar ångesten och lugnar djuret. Observera att du inte bör lämna djuret ensamt om det har fått lugnande tabletter.

För att få ett receptbelagt preparat utskrivet måste djuret först göra en hälsokontroll hos veterinär. Helst ska preparatet också provas på djuret i god tid innan det blir skarpt läge så att du med säkerhet vet både att djuret tål det och får önskad effekt.