Tandsjukdom är ett vanligt problem hos både hundar och katter. Cirka 80 % av vuxna djur har någon form av tandproblem, men det kan vara svårt att upptäcka om hunden eller katten lider av tandvärk. Det bästa sättet att behålla en god tandstatus på sin hund eller katt är daglig tandborstning.

Hässleholm

Stjärnfallsvägen 9 281 43 Hässleholm
Hitta hit 0451-846 00

Vid djursjukhuset bedrivs sedan många år omfattande tandvård.  Under många år har en del av arbetet utförts av tandläkare. Numera har detta blivit en veterinär disciplin.

Har Du tittat ditt djur i munnen nyligen? Gör det! 
Våra sällskapsdjur behöver precis som du och jag besöka tandvården regelbundet. Tandsten och tandlossningssjukdomar drabbar våra djur med stigande ålder.

Många djur råkar ut för akuta skador med käk- och tandfrakturer. Många tänder kan räddas med rätt behandling. För att kunna utföra arbetet krävs att patienterna är helt sövda och uppkopplade på narkosövervakning. Patienterna lämnas hit på morgonen och ska vara fastande efter klockan 20:00 kvällen före.

Kaniner och marsvin kan drabbas av bettfel vilket kan korrigeras med tandslipning.

Precis som hos människor bildas hos hundar och katter en beläggning på tänder som, om den inte avlägsnas, orsakar inflammation i intilliggande tandkött. Denna knappt synliga beläggning utvecklas senare till tandsten. Inflammationen i tandköttet i kombination med beläggning och tandsten leder på sikt till blottade tandhalsar och tandlossningsproblem, parodontit. 

Symtom på parodontit:

Hos katter förekommer dessutom en annan sjukdom som heter tandresorption (TR eller FORL). Detta är en tandhalsdefekt då delar av tanden bryts ner inifrån. TR förekommer även hos hundar, men är mer ovanligt.

Egenvård

Genom att dagligen borsta bort beläggning från tänderna kan sjukdomar i tänder och tandkött förhindras. Tuggben är förvisso till hjälp men inte på långa vägar så bra som tandborstning. Det är viktigt att redan när valpen eller kattungen är ung introducera tandborstning, så att det blir en naturlig daglig rutin för dig och din hund eller katt. Många som börjar med tandborstning upplever att kontakten med deras djur blir mycket bättre än innan. Introducera tandborsten stegvis med bara några sekunders borstning första gången och öka sedan tiden efterhand. Det finns särskild djurtandkräm men den viktigaste delen av rengöringen är den mekaniska, dvs med tandborsten. Man bör inte använda tandkräm avsedd för människor till hund och katt, eftersom den sorten inte ska sväljas. 

Tandkonsultation

Du kan boka tid hos oss för en första bedömning av tänderna och därefter bokas, om det behövs, en operationstid för tandrengöring. För en fullständig bedömning av tänderna behövs även röntgen av tandrötterna, så att man med säkerhet kan säga att det inte finns några problem med hundens eller kattens tänder. Före tandbehandling undersöks hunden eller katten av veterinär, som lyssnar på hjärtat och bedömer om det föreligger någon ökad narkosrisk. Ibland kan ett blodprov behöva analyseras för att veterinären ska kunna göra en riskbedömning inför narkosen.

Tandbehandling

Alla tandåtgärder utförs under gasnarkos för att minimera risken att hunden eller katten ska andas in bakteriefyllda partiklar som frigörs under tandstensborttagningen, då detta skulle kunna leda till lunginflammation. Behandlingens omfattning avgörs av graden av parodontit eller tandresorption hos patienten. Tidiga stadier av parodontit behandlas med tandstensborttagning och polering av tänderna under narkos, kombinerat med förebyggande åtgärder i hemmet. Vid senare stadier behöver denna behandling ofta kompletteras med att tänder dras ut och ibland med tandköttskirurgi.

Vid tandbehandlingen görs en undersökning av tänder och tandkött, och man mäter eventuella tandköttsfickor samt röntgar tandrötterna. Tandstenen avlägsnas med ett ultraljudsinstrument med en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta. Äldre tänder kan ha missfärgningar som inte går att ta bort. Efter tandstensborttagningen brukar tänderna poleras, vilket gör att emaljytan blir glattare och uppkomsten av nya beläggningar fördröjs.

Även om det kan vara enkelt att ta bort lindrigare förekomst av tandsten genom att skrapa på tänderna på en vaken hund eller katt är denna metod mindre lämplig, eftersom man då inte kommer åt den plack och tandsten som finns innanför tandköttskanten. Skrapning innebär även risk för emaljskador.

Eftervård

Efter tandbehandlingen kan hunden eller katten känna ömhet i munnen och kan då serveras mjuk mat i några dagar. Ofta ordineras även smärtstillande läkemedel.

Hässleholm

Stjärnfallsvägen 9 281 43 Hässleholm
Hitta hit 0451-846 00