För hundar och katter med återkommande mag-tarmproblem kan det vara av intresse för veterinären att analysera prov från djurets avföring.

Hässleholm

Stjärnfallsvägen 9 281 43 Hässleholm
Hitta hit 0451-846 00

Vårt laboratorium är bemannat dagtid av en legitimerad Biomedicinsk analytiker. Laboratoriet är välutrustat med moderna instrument och uppdateras fortlöpande för att kunna följa den biomedicinska utvecklingen inom veterinärmedicin. Lokalerna är nyrenoverade, fräscha och rymliga.

Vi utför de flesta rutinmässiga analyser själva. Proverna kan analyseras som akutprover med korta svarstider, vilket är av stort värde för vidare utredning och behandling. Instrumenten underhålls enligt rutiner och kvaliteten kontrolleras regelbundet. Våra patienter erbjuds därför snabba analyssvar med hög kvalitet.

Laboratoriet analyserar patientprover inom klinisk kemi, hematologi, cytologi, endokrinologi och mikrobiologi. Vi kan även utföra en del hormonanalyser i huset, såsom progesteron. Det är ett hormon av stor vikt vid bestämning av parningstidpunkt eller inseminering.

Dessutom kan vi också erbjuda en del serologiska analyser, som kan användas som screeningtest för Borrelia burgdorferi (Borrelios) och Anaplasma phagocytophilum (Granulocytär anaplasmos).

Beroende på symtom kan olika analyser som förekomst av blod, mag-tarmparasiter, virus eller bakterier efterfrågas. Provsvaret kan, tillsammans med andra undersökningar och djurets symtom, hjälpa veterinären att ställa rätt diagnos.

Provet

Prov från avföring kan lämnas in i påse eller burk i samband med veterinärbesöket. Om enbart en mycket liten mängd avföring behövs för analysen, kan ett provtagningsrör med skopa användas. En undersökning kan bli säkrare om lite avföring från flera olika tillfällen lämnas in. Det äldsta provet bör inte vara äldre än 24-30 timmar.

Provsvar

Beroende på vilken analys som efterfrågats kan det dröja upp till en vecka innan analysen är klar. Provsvaret kan ge förklaring till symtomen, men ibland behövs ytterligare prover och undersökningar.

Hässleholm

Stjärnfallsvägen 9 281 43 Hässleholm
Hitta hit 0451-846 00