Träning i vatten kan ske i en så kallad ”water treadmill” som är en vattenburen träningsanläggning, främst anpassad för hund, där hunden går på ett rullband i vatten. Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende på typ av skada och hundens ålder och dagsform.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00

Vattenträna på Albano Rehab!

Rehabavdelningen på AniCura Djursjukhuset Albano har en välbesökt "vattentrask". Här tränar hundar (och även katter!) upp leder och muskler efter skada/operation och här tränar friska hundar som behöver banta eller konditionsträna med skonsam men effektiv belastning.

Du kan köpa ett träningskort till ditt djur och komma regelbundet. Träningen övervakas alltid av rehabpersonalen.

Välkommen att kontakta Albano Rehab för mer information!

Vattnet avlastar lederna, samtidigt som det ger ett motstånd, vilket ökar med hastigheten på rörelsen. Tack vare att vattnet avlastar vikten från hundens leder kan hundens rörelsemönster ändras.

Vattnet ger även viss stabilitet, vilket är en stor fördel för patienter med dålig balans, t ex vid ryggskador. Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen mycket effektivt och stimulerar hela rörelseapparaten, samtidigt som den är avslappnande.

Fördelen med water treadmill, jämfört med simning, är att hunden måste använda alla fyra ben och inte bara arbeta med frambenen. Hastighet och motstånd kan också regleras med hjälp av vattennivån, vilket ger en mer styrd träning. Eftersom träningen kan regleras på flera sätt, blir den individuellt anpassad, vilket ökar förutsättningarna för en bra rehabilitering.

Denna typ av träning passar både som rehabilitering efter skador och för friska hundar som behöver träna upp kondition, styrka eller gå ner i vikt.

Water treadmill är ett mycket bra alternativ även för hundar som inte är så förtjusta i att bada då de känner en viss trygghet av att hela tiden ha markkontakt. Efter en lugn introduktion brukar även hundar som ogillar vatten, vänja sig vid treadmillen.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00