P-piller kan ges till katt för att förhindra löp och därmed oönskad dräktighet*. Honan hamnar i ett tillstånd av falsk dräktighet och kommer då inte i löp.

*För närvarande råder brist på p-piller i Sverige och det är oklart när läkemedel åter finns tillgängligt på den svenska marknaden.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00

Kattmottagningen 

AniCura Djursjukhuset Albano är medlem i den internationella organisationen ISFM för katters välfärd och hälsa. Som kattvänlig klinik är vi certifierade med Silver status och har alltid kattens bästa som motto.

kattmottagninen har vi två veterinärer med kattens sjukdomar och hälsa som ämnesområde. Här kan du som kattägare få hjälp och råd och här arbetar vi kontinuerligt med att göra den främmande miljön så bra som möjligt för just din katt.

Vår kattambassadör, leg veterinär Caroline Harlos, hjälper gärna till vid eventuella frågor eller funderingar!

I Sverige är kattägare enligt djurskyddsföreskrifterna skyldiga att säkerställa att katter inte kan reproducera sig okontrollerat. P-piller är ett sätt att förhindra oönskad dräktighet. Det finns flera nackdelar med p-piller och det kan endast rekommenderas till avelskatter under korta perioder. Det ska inte ses som ett alternativ till kastrering för katter som inte är ämnade för avel. För att p-piller ska motverka dräktighet krävs att det ges regelbundet enligt förskrivet intervall och att katten verkligen får i sig tabletten. Hos utekatter kan detta vara en utmaning, i synnerhet om de inte kommer hem regelbundet.

P-piller är ett receptbelagt hormonpreparat som liknar hormonet progesteron (gulkroppshormon), men det har kraftigare verkan. Det finns en del associerade biverkningar på längre sikt, som ökad risk för livmoderinflammation, ökad risk för juvertumörer samt en liten risk för utvecklande av diabetes mellitus. För en katt som inte ska gå i avel är kastrering ett betydligt bättre alternativ.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00