P-piller kan ges till katt för att förhindra löp och därmed oönskad dräktighet. Honan hamnar i ett tillstånd av falsk dräktighet och kommer då inte i brunst.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00

Kattmottagningen 

AniCura Djursjukhuset Albano är medlem i den internationella organisationen ISFM för katters välfärd och hälsa. Som kattvänlig klinik är vi certifierade med Silver status och har alltid kattens bästa som motto.

kattmottagninen har vi två veterinärer med kattens sjukdomar och hälsa som ämnesområde. Här kan du som kattägare få hjälp och råd och här arbetar vi kontinuerligt med att göra den främmande miljön så bra som möjligt för just din katt.

Vår kattambassadör, leg veterinär Caroline Harlos, hjälper gärna till vid eventuella frågor eller funderingar!

Nackdelar med p-piller är att det inte är helt säkert, katten kan kräkas upp tabletten, ägaren kan glömma att ge tabletten eller så kan katten vara borta just den dagen som den ska få tabletten. Därmed ökar risken för oönskade kattungar.

Det finns också en del associerade biverkningar på längre sikt, som ökad risk för livmoderinflammation, något ökad risk för juvertumörer samt en liten risk för diabetes mellitus. P-piller ska inte ges till dräktiga katter eller till katter med diabetes, sjukdomar i livmodern, levern eller bukspottkörteln.

P-piller är ett hormonpreparat som liknar hormonet progesteron, men har kraftigare verkan. Det kan ges i tablett- eller injektionsform. Tabletten ges en gång per vecka, medan injektionen ges var femte månad.

P-piller är ett alternativ om dräktighet ska förhindras under en kortare tid eller om katten ska användas till avel. P-piller är ett receptbelagt preparat som är förknippat med vissa biverkningar och bör därför inte ges till alla katter. AniCura rekommenderar att katten genomgår en hälsokontroll av veterinär innan ett recept skrivs ut.

Det säkraste sättet att undvika oönskad dräktighet är att katten kastreras. Då försvinner kattens könsdrift helt.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00