Ortopedi är en specialitet som omfattar behandling av skador på rörelseapparaten samt medfödda och förvärvade deformiteter i rörelseapparaten.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00

Ortopedimottagningen

Varje år behandlas ett stort antal hundar och katter med ortopediska skador och sjukdomar på AniCura Djursjukhuset Albano. Hos oss får ditt djur ett engagerat omhändertagande genom hela processen, från utredning och diagnostik till operation och eftervård.

Albanos Ortopedteam behandlar patienter med många olika problem från rörelseapparaten. Tillväxtrubbningar, höftledsdysplasi, patellaluxation, diskbråck, ledbandsskador, frakturer och artros är exempel på skador och sjukdomar som våra patienter söker vård för. Många djur kommer via remiss hit med svårdiagnostiserade hältor och behov av mer avancerad behandling.

Det krävs förstås stor noggrannhet och erfarenhet för att ställa rätt diagnos. De veterinärer du möter hos oss har genomgått vidareutbildning i hältor hos hund och har både rutin och erfarenhet.

Vi utför de allra flesta ortopediska ingrepp. Många av dessa kan åtgärdas med artroskopi - titthålskirurgi - utan att behöva öppna upp leden, en teknik med många fördelar. Patienten får oftast snabbare läkning och bättre prognos jämfört med ett motsvarande ingrepp där leden öppnas upp.

Ett ortopediskt ingrepp bör för bästa resultat följas av en individuell rehabiliteringsplan. På Albano följer vi upp alla patienter i nära samarbete mellan veterinär och sjukgymnaster på vårt rehabcenter.

Vi har en välutrustad, modern rehabiliteringsavdelning med legitimerade sjukgymnaster som samarbetar nära med våra veterinärortopeder.

Vi tar ansvar för ditt djurs behandling och vård, från diagnos till friskförklaring och erbjuder alltid uppföljning och kvalificerad rehabilitering. Du får ett skräddarsytt rehabprogram med råd, hemövningar och rehabilitering på djursjukhuset och våra sjukgymnaster finns med hela tiden som stöd.

Ortopedi behöver inte alltid betyda att djuret ska opereras. I vissa fall har man en uttänjning eller ruptur av ett ligament eller ledband som kan behandlas med ortoser och rehabilitering. I en del fall väljer man av olika skäl en medicinsk eller konservativ behandling.

Hältutredning

Hälta kan ha många olika orsaker. Vid en hältutredning är djurets sjukdomshistoria, anamnesen, mycket viktig. Vanligtvis vill veterinären även se hur hunden eller katten rör sig. Därefter görs en klinisk undersökning med utökad undersökning av rörelseapparaten, dvs skelett, muskler, leder och mjukdelar. För en del undersökningar behöver man oftast ge djuret lugnande medel (sedering) som exempelvis vid undersökning av eventuell korsbandsskada samt vid röntgen av skelett och leder. Ibland kan andra bilddiagnostiska undersökningar bli aktuella, såsom datortomografi eller MR-undersökning.

Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00