I de fall där tumören/tumörerna inte går att kirurgiskt avlägsna kan vi i vissa falla rekommendera s.k kemoterapi (cytostatika, cellgifter). Den tumörtyp där vi har allra bäst resultat är vid maligna lymfom (lymfkörtelcancer). Hundar med malignt lymfom kan i många fall leva flera år, och enstaka blir helt botade.
Vi använder samma preparat som inom humanvården, men vi tolererar inte att våra patienter mår dåligt! Hundar och katter tål kemoterapi mycket bättre än vi människor. Våra djur kan ju inte välja själva och de måste kunna bo hemma och leva ett normalt liv under behandlingen. De flesta djuren får inga biverkningar alls. De vanligaste biverkningarna ses på blodprover, som tas regelbundet under behandlingen.
Cytostatika är en grupp av olika mediciner som ges på olika sätt och har olika egenskaper. Vissa ger tablettform och andra som injektion under huden eller direkt i blodet. Vilket alternativ som blir aktuellt diskuteras fram med din veterinär. Om djuret inte skulle må bra av behandlingen, så avslutas den givetvis direkt.
Gemensamt för alla typer av cytostatika är delar av verkningsmekanismerna, att medicinerna påverkar hela kroppen, och framförallt har effekt på celler som har aktiv celldelning. Därför påverkas ibland magsäcken och tarmens slemhinna vilket kan ge symtom i form av nedsatt aptit, kräkningar och diarré. Likaså påverkas blodbildningen i benmärgen och av detta skäl behöver blodprover kontrolleras regelbundet.
I de flesta fall där cytostatika rekommenderas som behandling eller en del i behandling, används "pulsbehandling". Det betyder vanligen att patienten får en behandling var tredje vecka, 3-6 gånger. Endast vid malignt lymfom är behandlingsschemat tätare, med 1, 2 eller 3 veckor mellan besöken. Hunden eller katten bor hemma hela tiden, kommer in på sin bokade tid och får efter blodprovskontroll sin behandling, för att sedan åka hem igen. Besöket brukar ta några timmar. I hemmiljön ska man vara extra försiktig de första dygnen, med närkontakt och med kroppsvätskor. Du får mer information om detta om det blir aktuellt.
Kostnaden beror på vilket preparat som används, storlek på djuret, vilka blodprover som behöver kontrolleras och hur ofta, på vilket sätt just den rekommenderade medicinen ska ges etc. Du får information om detta om det blir aktuellt. Tyvärr skiljer det sig en del mellan de olika försäkringsbolagens villkor, och du bör själv kontrollera vad ditt djurs veterinärvårdsförsäkring täcker.