Stockholm (Danderyd; Albano)

Rinkebyvägen 21A 182 36 Danderyd
Hitta hit 08-505 304 00

Blodbanken på Albano

Även djur kan hamna i ett läge där en blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död.  För att alltid kunna erbjuda svårt sjuka patienter livsviktig behandling med blodprodukter behöver vi hjälp från friska hundar och deras ägare för att kunna fylla på blodbanken, så att produkter finns den dagen då det verkligen behövs.

AniCura Djursjukhuset Albano har en egen blodbank och våra blodprodukter kommer från djursjukhusets fantastiska blodgivarhundar. Tack var dessa hjältar kan vi utföra nödvändiga blodtransfusioner.

Blodtransfusioner hos hund

Olika orsaker kan göra att en hund behöver få en blodprodukt. Det kan röra sig om trauma med stora blödningar, men också om sjukdomar eller skador på inre organ.  Även immunologiska reaktioner som påverkar hundens egna blodbanor kan göra att en blodtransfusion krävs. En hund som är mycket allvarligt sjuk kan också behöva blodprodukter för att kroppen ska få en chans att återhämta sig.

Från en påse donerat blod får man ut både röda blodkroppar och blodplasma. En påse kan därför hjälpa flera djur. Produkterna kan också lagras över tid, och det är viktigt att hela tiden ha blodprodukter i blodbanken för den dag då den kritiskt sjuka patienten behöver en blodgiva. 

Hundar har olika blodgrupper, precis som människor. Man delar framförallt in hundens blodgrupper i positiv (har en specifik ytmolekyl på sina röda blodkroppar) och negativ (saknar den specifika ytmolekylen). Hundar med negativ blodgrupp är så kallade universalgivare, dvs alla hundar kan ta emot blod från dessa blodgivare. Positiva hundar kan lämna blod till hundar med samma blodgrupp. En hund som behöver få en blodprodukt testar sin blodgrupp innan man väljer produkt. Man tar reda på vilken blodgrupp hunden har genom ett enkelt test från ett blodprov.

Blodprodukter ges intravenöst. Det blod som ges kommer från friska individer som ställer upp på ideell basis. Innan, under och efter transfusionen övervakas det mottagande djuret mycket noggrant. Djurets temperatur, puls, andningsfrekvens och slemhinnefärg kontrolleras enligt ett särskilt transfusionsschema.

Vill du vara med och rädda liv?

En bloddonation kan vara skillnaden mellan liv och död och tack vare frivilliga blodgivare kan kritiskt sjuka patienters chans till överlevnad öka avsevärt.

För att kunna fortsätta med detta arbete behöver vi ständigt ha blodgivare som hjälper oss. Är du intresserad av att veta mer, och kanske hjälpa oss med denna livsviktiga uppgift?

Kontakta oss gärna via e-post för mer information!

Kontaktuppgifter


E-post: albano.blodbank@anicura.se

AniCura Djursjukhuset Albano
Rinkebyvägen 21A
182 36 Danderyd

Telefon växel: 08-505 304 00

www.anicura.se/djursjukhuset-albano

En blodtransfusion kan vara skillnaden mellan liv och död. Det kan behövas när ett djur förlorat mycket blod vid en olycka, i samband med en operation eller vid olika sjukdomstillstånd. Hos oss erbjuds möjlighet till blodtransfusion för hund och katt.

Blodprodukter ges intravenöst. Det blod som ges kommer från friska individer som ställer upp på ideell basis. Innan, under och efter transfusionen övervakas det mottagande djuret mycket noggrant. Djurets temperatur, puls, andningsfrekvens och slemhinnefärg kontrolleras enligt ett särskilt transfusionsschema.