Informationstexten här ger förhoppningsvis svar på dina frågor inför ett svårt beslut. Texten kan upplevas som kliniskt informativ men vi har valt att försöka ge så bra och rak fakta som möjligt. Ring oss gärna med dina funderingar. Vi ger gärna det stöd vi kan.

När du kommer hit

När du anmäler dig i receptionen får du också underteckna en anhållan om avlivning. För att du ska slippa betalningsrutinen efter att ditt djur har fått somna in, tar vi betalt när ni kommer. Om du som ägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig, en säkerhetsåtgärd för att ingen obehörig ska kunna låta avliva ett djur.

Livintyg till försäkringsbolaget

Om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av katten för att avgöra orsak till avlivning. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.

På rummet

Förfarandet kan variera något, t ex om din katt redan är inskriven hos oss, men det vi beskriver här är som det oftast går till.

På rummet ger vi först en lugnande spruta i nackskinnet. Det tar cirka 15-20 minuter för katten att bli trött och då kan ni sitta tillsammans i lugn och ro. Därefter ger vi en spruta direkt i buken med en överdos av sömnmedel. En del katter somnar in omedelbart, medan det kan ta upp till 15-20 minuter för andra. Det går även att ge sömnmedlet via en kanyl i ett blodkärl. Om din katt är inskriven har den som regel redan en kanyl som veterinären använder.

Veterinären kontrollerar sedan att hjärtverksamhet och andning har upphört.

De flesta djurägare väljer att vara med under avlivningen och är tacksamma för att de varit det. Vill du stanna kvar med din katt efteråt får du självklart göra det.

Vad händer efter avlivningen?

Katten placeras i en en liten kista av papp, där det också går att lägga med en minnessak, en blomma eller leksak. Kistan förvaras i frys innan den skickas till Mälardalens Smådjurskrematorium i Västerås, ett av landets "grönaste" krematorium. Du kan välja allmän eller separat kremering.

Allmän kremering

Vid allmän kremering tar smådjurskrematoriet hand om askan och sprider den vid minneslunden vid Tillinge Djurminnesplats utanför Enköping.

Separat kremering

Vid separat kremering får du askan efter din katt i en urna. Vi meddelar dig per brev när urnan är klar för avhämtning (det tar 3-4 veckor) och du har då 4 veckor på dig att hämta den.

Som regel är det inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, men det finns ett flertal djurkyrkogårdar i Stockholmsområdet som tar emot kremerade husdjur, exempelvis:

Om du bestämmer dig för att begrava din katt och vill ha en minnessten vid gravplatsen finns ett företag som heter Djurskylt som tillverkar sådana. Mer information finns på www.djurskylt.se