Här hittar du en informationstext som förhoppningsvis besvarar dina frågor inför ditt svåra beslut. Om inte - ring oss med dina funderingar. Vi ger gärna det stöd vi kan.

När du kommer hit

När du anmäler dig i receptionen får du också underteckna en anhållan om avlivning. Redan när du beställer tiden brukar vi fråga om orsaken till beslutetet att avliva hunden, då vi inte gärna tar bort ett friskt djur.

Vi ser till att du får komma in på ett eget rum så fort som möjligt. För att du ska slippa betalningsrutinen efter att ditt djur har fått somna in, tar vi betalt när ni kommer. Om du som ägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig, en säkerhetsåtgärd för att ingen obehörig ska kunna låta avliva ett djur.

Livintyg till försäkringsbolaget

Om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av hunden för att avgöra orsak till avlivning. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.

På rummet

På rummet får din hund en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 15-20 minuter för hunden att bli trött och du kan ni sitta tillsammans i lugn och ro. Därefter lägger sköterskan en kanyl i ett ben, en överdos av sömnmedel sprutas in i blodet och hunden somnar in lugnt och stilla. Veterinären kontrollerar så att hjärtverksamhet och andning upphör.

De flesta djurägare väljer att vara med under avlivningen och är tacksamma för att de varit det. Vill du stanna kvar med din hund efteråt får du självklart göra det.

Vad händer efter avlivningen?

Djuret placeras i en en liten kista av papp, där det också går att lägga med en minnessak, en blomma eller leksak. Kistan förvaras i frys innan den skickas till Mälardalens Smådjurskrematorium i Västerås, ett av landets "grönaste" krematorium. Du kan välja allmän eller separat kremering.

Allmän kremering

Vid allmän kremering tar smådjurskrematoriet hand om askan och sprider den vid minneslunden vid Tillinge Djurminnesplats utanför Enköping.

Separat kremering

Vid separat kremering får du askan efter din hund i en urna. Vi på djursjukhuset meddelar dig per brev när urnan är klar för avhämtning (det tar 3-4 veckor) och du har då 4 veckor på dig att hämta den.

Vill du begrava ditt djur?

Som regel är det inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, men det finns ett flertal djurkyrkogårdar i Stockholmsområdet som tar emot kremerade husdjur, exempelvis:

Om du bestämmer dig för att begrava ditt djur och vill ha en minnessten vid gravplatsen finns ett företag som heter Djurskylt som tillverkar sådana. Läs gärna mer på www.djurskylt.se