Här tar vi emot din katt i ett väntrum helt fritt från hundar. Ni kan sitta ner och ta en kaffe och titta på våra fina fiskar som simmar i akvariet under tiden ni väntar. Till oss kan du söka för de flesta åkommor din katt kan ha råkat ut för. Oftast får du träffa samma veterinär vid varje besök. Vi arbetar enligt Fear free och Cat friendly guidelines. Varmt välkommen!

Våra undersökningsrum är dedikerade våra felina vänner och här tillåter vi inga hundar. Inredningen är utformad för att din katt ska kunna utforska miljön på ett säkert sätt och kanske få syn på en och annan fågel i trädet utanför fönstret! Allt för att din katt ska känna sig så trygg och välkommen som möjligt i denna främmande miljö.

Cat Friendly Clinic

Djursjukhuset Albano är medlem i den internationella organisationen ISFM för katters välfärd och hälsa. Som "Cat Friendly Clinic", kattvänlig klinik, är vi certifierade med Silver status och har alltid kattens bästa som motto. Vi arbetar kontinuerligt med att göra den främmande miljön så bra som möjligt för just din katt. Vår kattambassadör, leg veterinär Caroline Harlos, hjälper gärna till vid eventuella frågor eller funderingar!

Inför besöket

Vi rekommenderar att katten transporteras till oss i en säker bur med ett avtagbart tak. När ni kommer hit kan vi lyfta av taket och undersöka din katt i sin egen trygga miljö.

För att katten ska bli trygg i buren kan man ha den framme hemma så att katten vänjer sig vid den, kanske till och med att katten kan ha den som en sovplats. Det finns speciella preparat som avger feromoner med lugnande inverkan på katter (läs gärna mer på http://www.feliway.com/se). Spraya gärna i buren och på filten 15 min innan transport. Vänj också katten vid att transporteras så blir det mindre dramatiskt när ni behöver åka till oss.

Vid transporten hit bör buren ställas säkert på golvet bakom förarsätet eller säkrat med säkerhetsbälte på sätet.

Lugnande inför veterinärbesök

Om din katt är mycket stressad av att åka till veterinären kan den få ett milt lugnande och ångestdämpande preparat som heter Gabapentin inför sitt nästa besök. Medicinen kan hämtas hos oss på AniCura Albano efter kontakt med veterinär.

Effekten av medicinen varierar mellan katter och hur påverkad din katt kommer att bli är svårt att veta, vissa märker man nästan ingenting på medan andra blir sömniga. Även om du inte ser någon tydlig påverkan på katten så kan medicinen verka ångestdämpande och ha mer effekt än vad som syns utåt. Effekten varar i ca 8 timmar.

Gabapentin kan ges samtidigt som de flesta andra mediciner, fråga din veterinär om du är osäker.

Instruktion:
1-2 timmar innan veterinärbesöket öppnar du 1 kapsel och häller ut pulvret i lite (ca 1-2 tsk) mjukfoder. Till små katter under 4 kg eller katter med njursjukdom räcker det att ge en halv kapsel. Blanda ordentligt och låt katten äta upp det. Om du har mer än 1 timmes resväg så bör medicinen ges 1 timme innan avresa.

Kom ihåg att meddela oss att din katt har fått medicin inför besöket.

Under besöket

Vi har hyllor i receptionen för kattburen. Katter gillar att sitta på en nivå högre upp. Även i väntrummen finns det hyllor till burar samt filtar att lägga över buren för att skona katten från alla intryck runtomkring. Vi har speciella väntrum för katter som besöker oss på de flesta avdelningar. Ni behöver således inte dela väntrum med en hund.

I våra poliklinikrum finns det feromon doftavgivare som verkar lugnade för katter. Det går även att boka tid på kattmottagningen då din veterinär och sköterska enbart tar hand om katter just den dagen.

Vårdavdelningen för katter

På vårdavdelningen får katten en egen bur med låda, matskål och vattenskål. Buren är försedd med glasdörr så att katten kan hålla kontakt med sin omgivning och att personalen ser din katt kontinuerligt. Vi har personal som tar hand om din katt dygnet runt.

Våra katthus "Feline fort" (bilden) från England har snabbt gjort succé på vårdavdelningen. Katterna trivs att sitta lite högre och titta på omgivningen och det lilla kryp-in som finns under är en välkommen sovplats.

Hemma igen

När din katt så ska få komma hem igen kan det vara bra att hålla eventuella kattkompisar under uppsikt det första dygnet. Den sjuka katten luktar annorlunda och kanske beter dig annorlunda efter sitt besök hos oss.

Om katten ska byta foder så gör det under ca 1 veckas successiv övergång. Mjukmat blir smakligare om den värms till ljummet då dofter frigörs. Vid medicinering av katt kan man ibland ge tabletten ihop med lite god mat. Vissa mediciner ska ges på fastande mage, direkt i munnen. Ge gärna lite vatten med en spruta direkt efter så tabletten lättare sväljs ned. Det finns speciellt framtagna tablettgivare som kan underlätta medicinering.

Se gärna www.fabcats.org för mer information.

Även på denna sida http://www.icatcare.org/advice finns många tips och bra instruktionsfilmer för olika situationer med din katt!

Välkommen att kontakta oss för information och tidsbokning

Kontaktuppgifter hittar du här