Nedan följer mattes egna berättelse och tankar kring Mysans tandsjukdom. Texten belyser hur svårt det kan vara att upptäcka dålig munhälsa hos djur. Vi (och framför allt djuren) är tacksamma över hennes ärliga redogörelse och önskar familjen all lycka framöver.

Min katt Mysan har sedan hon var ca 7-9 månader luktat illa i munnen. Idag är hon 7 år.

Jag har testat olika foder utan att det ändrat sig. Begränsningen av att byta foder har förvisso funnits då hon är känslig och blev lätt dålig i magen av nya och vissa matsorter. Det syntes aldrig att hon hade tandsten eller så på den tiden utan de senaste åren sett att det funnit viss förekomst av tandsten på hennes tänder.

 

Hon har som många katter och övriga djur sina egenheter vilket är charmigt...

Hon brukade alltid vilja ha vatten i handfatet direkt från kranen varje morgon och när man gick förbi toaletterna. Hon satt vid toalettdörren och väntade på mig på mornarna för att få vatten. När jag borstade tänderna fanns hon alltid där för att dricka vatten från kranen som måste ha en viss stråle som hon kunde och ville dricka från.  Petig liten kisse gällande det 😃 Hon har haft det mysiga beteendet många år..........

Hon har inte direkt varit kelig eller supersocial förutom med min ena son som hon alltid sovit hos de senaste åren, men det är bara honom hon legat hos i famnen och myst.

Social på avstånd har hon dock varit genom att vistas i samma rum som oss när vi tittat på tv, ätit mm.

Hon har sedan flytt till vår lägenhet blivit annorlunda genom att inte ha någon busighet alls kvar i sig vilket jag trott berott på flytten och hennes ålder då hon inte varit busig senare tiden när vi bodde i hus och hon fick vara utomhus på dagtid och kvällar när vi var hemma.

Mysan har många år varit katten som inte vill bli upplyft och gosad med. Hon ska vara som en trasdocka när man lyfter henne för det är så Ragdollrasen beskrivs vara.......men Mysan har inga egenskaper av det.....

Jag reflekterade att hon inte åt så bra senare tiden och hon kräktes en hel del. När hon kräktes så var det antingen bara som att hon kräktes galla eller så var det hela torrfoderkulor som kom upp... Jag tyckte att hon magrat av lite, men har varit begränsad att ge annorlunda mat som burkmat i mjuk form mm då hon oftast blev lös i magen och hanterade inte det då hon fick massa bajs i pälsen mm och hon tvättade sig inte så bra heller. Då Mysan fortfarande luktade illa i munnen och jag sett att hon hade massa tandsten så ringde jag djurkliniken för att göra en tandsanering på henne.

Det gick inte många dagar efter jag bokat denna tandsanering då min son såg att hennes ena hörntand i nedre käken såg konstig ut.... Den satt då lös och Mysan hade jätteont förstås. Jag bokade tid omgående till veterinären för att ta bort den lösa tanden. Besöket ägde rum 13/4-16

Besöket resulterade dessvärre i ett tråkigt besked då hon har en tandsjukdom som heter FORL och är vanlig hos katter. Den medicinska åtgärden för att få henne att bli bra blev att 8 tänder som satt lösa var tvungna att dras ut. Hon hade dessutom även tappat några tänder redan. Röntgen av käkar/tänder gjordes och bekräftade sjukdomen och att tänderna var angripna.

Ett ytterligare besök den 25/4-16 skulle äga rum. Tandsaneringen som var bokad blev istället ett tillfälle till där en tand som inte satt lös var tvungen att dras ut då även den var angripen av FORL.

Idag har min söta Mysan bara få tänder kvar men klarar sig utmärkt trots allt elände. Det är en hörntand och framtänderna som finns kvar.

Den största reflektionen kom egentligen direkt efter första besöket hos veterinären när de 8 tänderna avlägsnades. Hon hade då slutat kräkas så mycket samt så dricker hon inte vatten ur kranen i handfatet länge efter att tänderna dragits ut och den hemska odören från munnen var som bortblåst nu.

Hon får numera uppblött torrfoder, tonfisk i vatten eller annan mjuk mat på burk/påse vilket är skillnaden att hon inte blir dålig i magen heller längre när hon får det trots en ny sorts mat hon inte fått tidigare av mig.

Plötsligt är hon dessutom mer kelig, hennes busighet börjar visa sig igen på ett härligt sätt. Numera bjuder hon in för att vilja leka och busa och har många spralliga konstigheter för sig...precis som en katt ska ha. Viss del av den busiga sidan har jag knappt sett någon gång tidigare hos henne, inte ens som kattunge.

Mysan sover även numera hos mig på nätterna igen vilket hon inte gjort på evigheter.

Hon älskar inte att bli buren, men om man lägger henne i knät ligger hon kvar en stund och myser.

Hon har lagt på hullet lite igen och ser nu inte mager ut och hennes päls är inte heller lika tovig då hon tvättar sig mera nu än tidigare när hon hade ont i munnen.

Jag har åter fått en glad och sprallig katt med en underbar personlighet och många egenheter vilket är underbart att se och framförallt se att hon måste bra nu.

Många av dessa egenheter hon haft som man sett som charmiga och speciella för henne har varit ett tecken på denna tandsjukdom och den smärta hon haft i munnen På grund av den. Så jag hoppas att många kan tänka på olika egenheter katter får, börjar med eller att de får en stor beteende förändring.

Små saker kan vara början till något sjukligt eller ett mindre bra välmående hos våra älskade husdjur.

Om man reflekterar över det kan man hindra att ens djur lider i onödan och kanske kan få en minskad kostnad då ingen försäkring täcker denna åkomma eftersom den trots allt är vanlig hos katter.

Ett stort tack till er på djurkliniken i Katrineholm för ert trevliga och bra omhändertagande av min katt och mig som matte.

 

Enstaka rättelser i texten har gjorts. /webadmin