Ny veterinär med intresse för exotiska djur

Djurkliniken i Katrineholm välkomnar en ny veterinär med intresse för exotiska djur.

Under midsommarhelgen flyttade Adam Stephens från England till Sverige, Katrineholm för att fortsätta att utvecklas som veterinär i ett, för Adam, nytt land. Adam har en bakgrund från en mindre klinik i Nottinghamshire/Derbyshire och ett stort intresse för exotiska djur.

Intresset för djur startade redan hemma i pojkrummet där dinosaurierna var favoritleksakerna. Adam växte sedan upp på en Fårfarm och jobbade i tidig ålder på en bondgård där han tog hand om både djur och besökare.

- Att sedan börja studera till veterinär kändes som ett naturligt steg för mig då intresset för både djur och människor succesivt har utvecklats genom hela uppväxten, säger Adam.

2016 tog han sin veterinärexamen från University of Nottingham och har de senaste tre åren jobbat som veterinär på en AmbiVet klinik i Nottinghamshire/Derbyshire. Adam har jobbat med de flesta mindre djur men har ett särskilt intresse för exotiska djur.

- Det är spännande med variationen hos exotiska djur och att det inte alltid finns några rätta svar att läsa sig till när det gäller djurens sjukdomar och behandling. De exotiska husdjuren är som en blandning mellan ”vanliga husdjur” och de vilda djuren, säger Adam.

Adam berättar att han tidigare har behandlat flera igelkottar med munproblem, en orm med hjärtfel och en groda som hade bitit sig i tungan. Han har även jobbat med kaniner och diverse småfåglar.

- Att behandla exotiska djur är som en blandning mellan detektivarbete och tidigare erfarenheter, berättar Adam.

Ofta handlar det om att jämföra det djuret veterinären ska behandla med något av våra mer vanliga husdjur och sedan hitta likheter och skillnader som gör att han kan utesluta eller välja en viss behandling.

Nu ser Adam fram emot att få jobba i Sverige med både patienter och djurägare.

- I Sverige är djursjukskötare mer självständiga och det verkar vara ett bra fördelat arbete mellan djursjukskötare och veterinär, det gillar jag säger han. På kliniken är alla vänliga och hjälpsamma. Det ska också bli roligt att träffa nya djurägare och få hjälpa patienter i Katrineholm. På

Han ser också fram emot att lära känna Katrineholm och Sverige i sin helhet.

Adam började jobba på Djurkliniken i Katrineholm 24 juni och jobbar nu heltid som veterinär på kliniken.  

 

Text: Rebecca Wrigby
Bild: Rebecca Wrigby och AniCura
Publicerad 2019-07-04