Bråck uppstår när ett organ eller en vävnad buktar ut genom en försvagning eller öppning i muskulaturen eller bindväven som ska hålla organet på plats.

Finspång

Skäggebyvägen 27 612 44 Finspång
Hitta hit 0122-175 10

Inför operationsdagen

Djuret lämnas in på morgonen mellan 8:30- 9:00, där ni fått en avsatt tid att träffa veterinären. Veterinären gör då en undersökning och sedan får djuret stanna hos oss under dagen. Hemgång som regel mellan 14:00 och 16:00. 

Om inga andra instruktioner getts gäller att djuret ska vara fastande från kvällen innan operationsdagen. Vatten får djuret dricka hela tiden. 

Hunden bör vara nybadad.

Gnagare får äta och dricka ända fram till strax före operationen och bör därför ha med sig grovfoder för en dags förbrukning.

Bråck kan vara medfödda eller uppkomma senare i livet, då ofta i samband med trauma. Bråcköppningen (eller bråckporten) sluts inte av sig själv utan kan behöva opereras för att förhindra komplikationer till bråcket. Beroende på var bråcket sitter och hur stor öppningen är kan komplikationerna variera i allvarlighetsgrad. I värsta fall kan organ stjälpas in genom bråckporten och få strypt blodförsörjning, vilket måste tas om hand akut. 

Navelbråck är en försvagning i bukhinnan där naveln har funnits. Inguinalbråck är en försvagning i ringmuskulaturen i ljumsken. Bukbråck kan sitta var som helst på buken. Perinealbråck sitter vid ändtarmen och diafragmabråck i diafragman, det vill säga mellangärdet. 

Oavsett var bråcket sitter åtgärdas detta kirurgiskt genom att man med olika metoder återskapar en stabilitet i området så inga organ kan åka in i bråcket och orsaka problem. Navelbråck opereras ofta i samband med att djuret kastreras. 

Finspång

Skäggebyvägen 27 612 44 Finspång
Hitta hit 0122-175 10