Hormoner styr många viktiga funktioner i kroppen. Flera vanliga sjukdomar hos hundar och katter beror på brist eller överskott av hormoner. För att ställa korrekt diagnos vid misstanke om en hormonell störning, tar veterinären ofta ett blodprov som analyseras avseende halten av hormonet.

Linköping (Djurdoktorn)

Bonnorpsgatan 2 58273 Linköping
Hitta hit 013-27 08 97

Här på Djurdoktorn samarbetar vi med US i Linköping när det gäller progesteronprov på tik. Ni bokar tid hos oss (se nr nedan), en sköterska tar då ett blodprov på din tik som ni får åka upp med till Klinisk kemi på US. Vi får oftast svar inom bara ett par timmar! På US mäter man progesteronvärdet i nmol/L.

 

Obs, progesteronvärdet är endast ett riktverktyg inför parning. Vi kan aldrig garantera att värdet kommer/ kan fördubblas, höjas eller sänkas nästkommande dagar. För att få bättre hjälp av progesteronprov inför parning kan man för bästa vägledning ta 2 prov innan parning om man vill bli lite säkrare. 

En vanlig sjukdom hos äldre katter är överfunktion i sköldkörteln, hypertyreos. Diagnosen ställs genom att analysera halten av sköldkörtelhormon i ett enkelt blodprov. Vid vissa bristsjukdomar krävs blodprov före och efter en artificiell (konstgjord) stimulering, för att en bristande produktion av hormonet ska kunna diagnostiseras. Exempel på detta är vid diagnostik av Addisons sjukdom (bristande produktion av binjurebarkshormon), eller för att ställa in korrekt dos av medicinen Vetoryl som ges vid överproduktion av binjurebarkshormon (Cushings sjukdom).Vid stimuleringen injiceras ett ämne som hos friska individer stimulerar till frisättning av hormonet i blodet. Vid diagnostik av Cushings sjukdom används vanligen ett ämne som hämmar frisättning av hormonet.

Hormonanalyser används också för att följa det fysiologiska förloppet i kroppen. Progesteronanalyser är exempel på detta. För att kunna avgöra lämplig tidpunkt för parning av en tik som löper, mäts progesteronhalten i blodet, flera dagar i följd.

Vid hormonanalyser används ofta komplicerade tekniker som kräver avancerade instrument. Därför utförs hormonanalyser oftast enbart av legitimerade biomedicinska analytiker på särskilt väl utrustade laboratorier.

Linköping (Djurdoktorn)

Bonnorpsgatan 2 58273 Linköping
Hitta hit 013-27 08 97