Inför ett svårt beslut

Här hittar du en informationstext som förhoppningsvis besvarar dina frågor inför ditt svåra beslut. Om inte - ring oss med dina funderingar. Vi ger gärna det stöd vi kan.

När du kommer hit

När du anmäler dig i receptionen får du också underteckna en anhållan om avlivning. Redan när du beställer tiden brukar vi fråga om orsaken till beslutetet att avliva djuret, då vi inte gärna tar bort ett friskt djur.

Vi ser till att du får komma in på ett eget rum så fort som möjligt. För att du ska slippa betalningsrutinen efter att ditt djur har fått somna in, tar vi betalt när ni kommer. Vill du kan vi även ta betalt inne på rummet. Om du som ägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig, en säkerhetsåtgärd för att ingen obehörig ska kunna låta avliva ett djur.

Livintyg till försäkringsbolaget

Om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av hunden för att avgöra orsak till avlivning. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.

På rummet

På rummet får ditt djur en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 15-20 minuter inann djuret blir trött och du kan ni sitta tillsammans i lugn och ro. Därefter anläggs en kanyl i ett ben, en överdos av sömnmedel sprutas in i blodet och djuret somnar in lugnt och stilla. Veterinären kontrollerar så att hjärtverksamhet och andning upphör.

De flesta djurägare väljer att vara med under avlivningen och är tacksamma för att de varit det. Vill du stanna kvar en stund efteråt får du självklart göra det.

Vad händer efter avlivningen?

Djuret förvaras i kylrym på kliniken innan de skickas till Flattinge Smådjurskremmering. Du får gärna skicka med en leksak, filt eller annan minnessak med djuret om du vill. Du kan välja allmän eller separat kremering. Givetvis går det bra att ta med ditt djur hem och begrava det själv. 

Allmän kremering

Vid allmän kremering tar smådjurskrematoriet hand om askan och sprider den vid minneslunden i Flattinge.

Separat kremering

Vid separat kremering får du askan efter ditt djur i en urna. Vi på Djurdoktorn meddelar dig när urnan är klar för avhämtning (det tar 3-4 veckor) och du har då 4 veckor på dig att hämta den. Flattinge erbjuder även en mer personlig urna samt att det finns möjlighet att få handgjorda smycken med ditt djurs aska i. Mer om detta kan ni läsa om här

 

Priser för detta hittar du här.