Det är ett viktigt ansvar att fatta beslutet om avlivning när tiden är inne. Tveka inte att kontakta veterinär om du vill få en bedömning av ditt djurs hälsotillstånd och prognos, eller bara ha någon att rådgöra med.

Borlänge

Nygårdsvägen 25 781 70 Borlänge
Hitta hit 0243-844 85

Hos oss på Borlängekliniken gör vi vårt yttersta för att du och din vän ska få ett så fint och värdigt avslut som möjligt.

Det kan vara svårt att acceptera att livet med sin fyrbenta vän inte varar för evigt. Det är inte heller alltid lätt att dra gränsen för när det är dags att låta vännen somna in, och ofta behövs hjälp och stöd för att fatta detta beslut. Har du frågor och funderingar så är du alltid välkommen att ringa och rådfråga oss. 

När ditt djur somnat in kan du välja att själv ta hem kroppen eller att lämna kvar den för kremering. Vid kremering finns möjlighet att få tillbaka kroppen i en urna. Vi samarbetar med Mälardalens smådjurskrematorium.

Vi erbjuder asksmycken, via Mälardalens smådjurskrematorium, i porslin eller glas blandat med askan från ditt djur.

Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen som levereras i en fin ask. Se broschyr med smycken här. Priser för smycken här.

Har du inte möjlighet att själv vara med när ditt djur somnar in behöver du skriva under en fullmakt som ger ditt ombud rätt att låta djuret avlivas. En fullmakt kan du ladda ner och skriva ut här.

 

Hund/katt/kanin upp till 5kg

Hund/katt/kanin upp till 5kg. Tas med hem. 915:-
Hund/katt/kanin upp till 5kg. Kremering. 1525:-
Hund/katt/kanin upp till 5kg. Separat kremering. 2025:-

Hund/katt/kanin 6-10kg

Hund/katt/kanin 6-10kg. Tas med hem. 965:-
Hund/katt/kanin 6-10kg. Kremering. 1585:-
Hund/katt/kanin 6-10kg. Separat kremering. 2085:-

Hund 11-40kg

Hund 11-40kg. Tas med hem. 1065:-
Hund 11-40kg. Kremering. 2225:-
Hund 11-40kg. Separat kremering. 3125:-

Hund 41-60kg

Hund 41-60kg. Tas med hem. 1140:-
Hund 41-60kg. Kremering. 2965:-
Hund 41-60kg. Separat kremering. 3865:-

Hund 61-80kg

Hund 61-80kg. Tas med hem. 1265:-
Hund 61-80kg. Kremering. 3075:-
Hund 61-80kg. Separat kremering. 3975:-

Hund 81kg -

Hund 81kg och över. Tas med hem. 1365:-
Hund 81kg och över. Kremering. 3285:-
Hund 81kg och över. Separat kremering. 4115:-

Smådjur och liten fågel

Smådjur och liten fågel. Tas med hem. 340:-
Smådjur och liten fågel. Kremering. 440:-
Smådjur och liten fågel. Separat kremering. 590:-

Större fågel

Större fågel. Tas med hem. 795:-
Större fågel. Kremering. 895:-
Större fågel. Separat kremering. 1045:-

Reptil under 2kg

Reptil under 2kg. Tas med hem. 655:-
Reptil under 2kg. Kremering. 755:-
Reptil under 2kg. Separat kremering. 905:-

Reptil över 2kg

Reptil över 2kg. Tas med hem. 795:-
Reptil över 2kg. Kremering. 895:-
Reptil över 2kg. Separat kremering. 1045:-

 

Vid akuta besök tillkommer en akutavgit på ovanstående kostnad.

När du kommer till kliniken får du skriva under en anhållan om avlivning samt visa legitimation. Vi tar betalt av dig före avlivningen så att du skall slippa detta efter det att ditt djur har fått somna in.

Vi reserverar oss för eventuella fel eller prisjusteringar

Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till djurägarens önskemål och djurets behov för att stunden ska bli så fin och stressfri som möjligt.

Inför besöket

Innan ett beslut tas om avlivning kan djurägare som så önskar få ett besök för rådgivning och undersökning av hunden eller katten. Vanligtvis bokas en veterinärtid för avlivning, men ibland kan ett sjukdomsförlopp gå så fort att en akuttid blir det enda alternativet.

Vem kan vara med?

De flesta väljer att vara med under insomnandet men för en del kan det vara svårt. Alla beslut respekteras. Om djurägaren avstår från att vara närvarande går det bra att se katten eller hunden igen efter insomnandet.

Barn får också vara med vid avlivning om någon finns där för att ta hand om deras sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftare ta det bättre och lättare än vad vuxna gör. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Barn behöver vanligtvis också få prata om det som har inträffat på ett sakligt sätt för att kunna bearbeta sorgen.

Hur går en avlivning till?

Tillvägagångssättet kan skilja sig något åt för hundar och katter. Vanligtvis ges först en lugnande spruta.

Efter att hunden har blivit trött, injiceras en större mängd narkosmedel via en kateter i ett blodkärl. Hunden somnar in lugnt och stilla och inom en kort stund slutar hjärtat att slå. Det är normalt sett inte förknippat med någon smärta eller några andra otäcka upplevelser. På katt och smådjur kan sömnmedlet ibland injiceras direkt i buken, och de reagerar vanligtvis inte på injektionen. Ibland somnar de in på en gång, men för en del kan det ta upp till 15-30 minuter.

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört efteråt. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen.

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i kyl eller frysrum precis så som människokroppar hanteras, i väntan på att föras till ett krematorium.

Kremering

Vid vanlig kremering tas flera djur om hand samtidigt. Vid separat eller enskild kremering får djuret en särskild märkning och hanteras enskilt under hela processen. Kremering sker i en ugn som rengörs mellan användningarna. Askan levereras i en urna som kan hämtas hos veterinären inom några veckor. Det är helt riskfritt att begrava eller sprida askan efter den kremerade katten eller hunden.

Djurägaren kan även få ta med sitt djur hem för att ordna en egen begravning. Kontrollera med kommunen om det är tillåtet att begrava katt eller hund på tomten. Det är oftast inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, dock finns det ett antal djurkyrkogårdar som tar emot kremerade husdjur.

Vid begravning hemma kan speciella minnesstenar beställas från olika företag.

Borlänge

Nygårdsvägen 25 781 70 Borlänge
Hitta hit 0243-844 85