Artikel på DT och Dala-Demokraten 6 april

Pollensäsongen ett problem även för hundar – rinnande och kliande ögon ett tecken på att något är fel

Allergi mot pollen, kvalster och födoämnen drabbar inte bara människor.
Så mycket som 10-15 procent av alla hundar, det skiljer sig från ras till ras, uppskattas ha någon form av allergi.

Symtomen man ska vara uppmärksam på är om hunden får klåda i ansiktet, i armhålor, på tassar eller återkommande öroninflammationer.

Rinnande eller kliande ögon är också ett tecken på att något inte står rätt till.

- En allergisk hund får mer eller mindre klåda, vilket kan yttra sig i att djuret river sig med tassarna, slickar sig eller naggar sig, säger Trevor Turner, veterinär på AniCura Falu Djursjukhus, i ett pressmeddelande.

– Allergi hos hundar debuterar vanligen från 1–2 års ålder men kan även börja tidigare. Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, fortsätter han.

Det finns flera sätt att behandla allergi hos hundar men precis som hos människor går det inte att bota, utan det är en livslång sjukdom hunden får leva med.

- Ju tidigare en veterinär kan ställa diagnosen desto bättre prognos för behandlingen. Hur behandlingen ser ut är individuellt. Det finns exempelvis allergivaccinering som gör att immunförsvaret lättare tål olika ämnen. Hunden kan även få läkemedel som dämpar klådan och inflammationen, säger Trevor Turner.

Ett bra råd är att lägga lite extra tid på skötsel om man har en allergisk hund, som regelbunden och mer noggrann rengöring av öron och tassar.