Vilket fästingpreparat skall jag välja?

Säsongen för fästingar blir längre ju mildare och kortare vinter det har varit. Det är inte ovanligt att man hittar de första fästingarna redan i mars eller tidigare och att säsongen håller på långt in på hösten/vintern.

Fästingar sprider sjukdomar när de biter sig fast i huden på värddjuret och de sjukdomar som vanligtvis sprids via fästingar här i Sverige är Anaplasma, Borrelia och TBE. Längre söderut i Europa förekommer andra fästingar än här i Sverige och dessa kan sprida även andra sjukdomar.

Fästingmedel kan användas för att skydda hunden eller katten mot att få fästingar men det är viktigt att alltid ta bort eventuella fästingar så snart som möjligt om man hittar någon. Täck inte fästingen med sprit, nagellack eller fett eftersom det gör att fästingen kräks upp sitt maginnehåll som kan innehålla smittämnen. Det gör inget om en del av fästingen blir kvar vid borttagandet, den stöts bort av kroppen så småningom men det kan bli lite rött och svullet under en tid.

Det finns många olika typer av fästingmedel på marknaden och vi har här gjort en sammanställning på de läkemedelsregistrerade preparat som finns. När man väljer fästingpreparat ska man ha några saker i åtanke bland annat vilken typ av beredning som passar just ens eget djur (halsband, spot-on, tablett eller spray) vilket kan variera beroende på om djuret har lång eller kort päls, badar mycket, om man har andra djur hemma eller är svår att ge tabletter. Man ska också tänka på om man vill ha något mer skydd än endast fästingar tex loppor. Hur lång tid preparatet har effekt kan också vara relevant.

Hund

Katt

Ni är varmt välkomna att kontakta oss på AniCura Bohusläns Djursjukhus om ni behöver hjälp att välja vad som passar bäst för ert djur eller om ni vill ha hjälp med recept för att köpa receptbelagda fästingpreparat.