BAER-test står för Brainsteam Auditory Evoked Response. BAER är en typ av elektrodiagnostik som mäter höger och vänster öra var för sig.

Västerås (AVC)

Olof Palmes Torg 10 723 34 Västerås
Hitta hit 021-474 90 70

Hörseltest

Hos oss kan du få hjälp med hörseltest på både hund och katt. Vi använder oss av sk BAER-test som står för Brainsteam Auditory Evoked Response.

BAER är en typ av elektrodiagnostik som är helt objektiv och icke-invasiv. Det är en test som mäter höger och vänster öra var för sig, vilket möjliggör diagnosticering av unilatera (enkelsidiga) hörselbortfall.

Testet kan utföras på både vakna, sederade och helt sövda djur. Av praktiska skäl är det vanligast att man sederar djuret då en del upplever det obehagligt även om det inte orsakar smärta.

BAER-testet ger ett antingen-eller-svar, det vill säga antingen är det testade örat hörande eller dövt. Gradvisa hörselnedsättningar går inte att mäta.

 

Hur går det till?

Först lyssnar vi på ditt djurs hjärta för att på ett säkert sätt kunna ge djuret lugnande inför undersökningen.

Djuret får en lugnande spruta som gör att han eller hon inte reagerar lika mycket på det som sker runtom.

Elektroder i form av små nålar, fästs på förutbestämda punkter på djurets skalle och små högtalare först ner i vardera hörselgång.

När mätningen startar sänds små klickljud ut via högtalarna. Den elektriska aktiviteten som uppstår i hörselnerven och hjärnstammen, förutsatt att hörsel finns, registreras av elektroderna på huvudet. En dator ritar ut aktiviteten som kurvor på en skärm. Dessa kurvor avläses av veterinären i direkt anslutning till undersökningen. Du får ett svar direkt. Hela undersökningen tar inte mer än 10 minuter.

Som uppfödare har du  25 % rabatt på flera av våra profylaxåtgärder, dit hör även BAER-test då det görs som screeningtest på hundvalpar eller på vuxna djur inför avel.

Västerås (AVC)

Olof Palmes Torg 10 723 34 Västerås
Hitta hit 021-474 90 70