Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.

Västerås (AVC)

Olof Palmes Torg 10 723 34 Västerås
Hitta hit 021-474 90 70

Den sista vilan

Att en dag tvingas ta farväl av sin älskade fyrbenta familjemedlem är för de flesta djurägare förknippat med en enorm sorg, oro och många frågor. Att fatta beslut över någon annans liv kan tyckas orimligt och detta beslut kan vara det svåraste du någonsin tagit. Men här gäller det att vara osjälvisk och sätta djurets livskvalitet och välmående framför sin egen sorg.

Vi som arbetar på AVC är själva djurägare och vet vad varje djurägare en dag tvingas gå igenom. Inga frågor är dumma, inga tankar är konstiga. Det viktiga är att du känner dig trygg i ditt val och i ditt beslut. Vi finns där för att hjälpa dig och ditt djur. Så tveka inte att prata med oss om din oro, dina frågor, din sorg och svårigheten att fatta beslut.

När beslutet är taget att låta din vän somna in är du välkommen att boka en tid hos oss. Vi tar alltid emot för detta, även samma dag. Har man väl tagit beslutet kan det vara svårt att vänta en eller flera dagar.

När du kommer till oss anmäler du dig i vår reception. Sedan får du direkt komma in på ett eget rum där vi tillsammans går igenom de papper du som ägare måste skriva på för att godkänna att ditt djur avlivas. Om någon annan än djurets ägare kommer in med djuret måste vi ha en fullmakt från ägaren samt legitimation på den som är ombud. Vi har en fullmakt som du kan skriva ut genbom att klicka här.

Vi brukar ordna med det ekonomiska i förväg för att du inte ska behöva tänka på det efteråt. Då vill de flesta kunna gå iväg när man är redo.
Om ditt djur är livförsäkrat behöver veterinären skriva ett intyg till försäkringsbolaget på att ditt djur är avlivat och varför. Först när försäkringsbolaget får intyget kan livbeloppet betalas ut.

Det är också bra att i förväg bestämma hur man vill göra med djuret efteråt, se avsnittet ”efteråt” nedan.

Så går det till

Hund

När alla papper är klara får din hund lite lugnande medel. Många gånger kan det vara skönt att de är lite trötta innan vi lägger kanyl i blodkärlet. Hunden får det lugnande medlet med en spruta under huden. Du och din hund får sitta i lugn och ro i ca 15 minuter tills hunden är dåsig.

En sköterska eller en veterinär anlägger sedan en kanyl i ett blodkärl, vanligen i hundens ena ben. Veterinären ger hunden en överdos av ett insomningsmedel. Injektionen är helt smärtfri för hunden. Sömnmedlet går snabbt ut i blodbanorna och hunden somnar efter bara någon minut.

De flesta hundar drar en suck, lägger ner huvudet och somnar, precis som de gör vid en vanlig sövning eller i sin korg hemma. Skillnaden denna gång är att de somnar in så djupt att hjärnans aktivitet avstannar, hjärtat slutar att slå och andningen upphör. De vaknar inte mer igen. Veterinären lyssnar på hjärtat och konstaterar att det har stannat och att alla reflexer är borta.

Katt

När alla papper är klara får din katt lite lugnande medel, oftast via en injektion i nackskinnet. Du och din katt får sitt i lugn och ro i ca 15 minuter tills katten är dåsig. En sköterska eller en veterinär lägger då en kanyl i ett blodkärl, vanligen i ett ben. Därefter ger veterinären en överdos av ett insomningsmedel direkt i blodet. Injektionen är helt smärtfri för katten. Sömnmedlet går snabbt ut i blodbanorna och katten somnar inom någon minut.

Du får gärna ha din katt i knät eller i famnen vid insomningen. Vi anpassar oss till det som är bekvämast för dig och din katt.

Injektionen gör att de somnar in så djupt att hjärnans aktivitet avstannar, hjärtat slutar att slå och andningen upphör. De vaknar inte mer igen. Veterinären lyssnar på hjärtat och konstaterar att det har stannat och att alla reflexer är borta.

 

Efteråt

Efteråt får du gärna sitta kvar så länge du känner att du orkar och behöver. Att lämna med blommor eller liknande är inget problem. Vi hjälper dig ut och i möjligaste mån får du gå ut en annan väg än genom väntrummet, direkt ut på parkeringen.

 

Vad händer med kroppen

En del väljer att ta med djuret hem för begravning. Det vanliga är dock att vi tar hand om djuret och sänder kroppen för kremering. Vi samarbetar med Mälardalens Smådjurskrematorium. Du kan välja att låta djuret kremeras tillsammans med andra djur. Askan sprids då vid minneslunden i Tillinge Djurminnesplats.

Du kan också få djuret separat kremerat vilket innebär att djurets kropp hanteras enskilt under hela processen och du får tillbaka askan. Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.

Om du väljer enskild kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur. Se broschyr med smycken här. Du kan även läsa mer hos https://malardalensdjurkrem.se/

Om du har ett djur som är registrerat i SKK/Sverak ansvarar du själv för att avregistrera där då ditt djur inte finns mer. Glöm inte heller att säga upp din försäkring.

Allmän kremering

Vid allmän kremering tar smådjurskrematoriet hand om askan och sprider den i minneslunden vid Mälardalens smådjurskrematorium i Västerås. Du är varmt välkommen att besöka minneslunden.

Nedan är de priser för avlivning och kremering som gäller på AniCura Aros Veterinärcentrum:

Priser

Allmän kremering Separat kremering
Hund 2200:- 3400:-
Katt 1250:- 3000:-

Västerås (AVC)

Olof Palmes Torg 10 723 34 Västerås
Hitta hit 021-474 90 70