På reproduktionsmottagningen kan du få hjälp med utredning och behandling av medicinska tillstånd kopplade till reproduktionsorganen.

Arboga

Ekvägen 7b 732 48 Arboga
Hitta hit 0589-192 80

I Arboga kan vi hjäla till med följande

Fosterdiagnostik med ultraljud och röntgen

Genom ultraljud och/eller röntgen kan vi avgöra om tiken är dräktig. Ofta kan vi se ett antal valpar men vi kan aldrig säga med 100% säkerhet hur många de är då de ibland flyttar sig och hamnar bakom varandra. Med ett ultraljud kan vi också se rörelse och hjärtslag hos valparna i magen. 

Progesteronprov

För att kunna avgöra optimal tidpunkt för parning av en tik som löper, mäts progesteronhalten i blodet, ofta i flera dagar i följd. Felaktig parningstidpunkt är den vanligaste orsaken till att tiken går tom.

Vaginalutstryk

Ett vaginalutstryk är en undersökning av cellerna i tikens vaginalslemhinna. En tops rullas mot vaginalslemhinnan i syfte att samla in celler som sedan stryks av mot ett objektglas, där de färgas så att de olika celltyperna kan identifieras. Vaginalutstryk kan användas för att bestämma var i löpcykeln tiken befinner sig eller då man misstänker sjukdomstillstånd i vagina. Ofta tas vaginalutstryk under den period då tiken beräknas närma sig ägglossning.

Vid tjuvparning

Om tiken blivit tjuvparad finns möjlighet att framkalla abort genom medicinsk behandling. Ett hormonpreparat ges i injektionsform två gånger med 24 timmars mellanrum och följs upp med en ultraljudsundersökning av livmodern för att kontrollera att behandlingen har haft önskad effekt.  

Arboga

Ekvägen 7b 732 48 Arboga
Hitta hit 0589-192 80