Josefine ögonlyser Lagotton Prick

Ögonlysning, för vem och varför?

Vad vet vi egentligen om ögonlysning och varför bör vi ögonlysa våra hundar? Vi fick följa med Josefin Hållbus, veterinär och auktoriserad ögonlysare, på hennes besök hos AniCura Arboga djurklinik.

Varför ögonlysning?

Anledningen till att vi ögonlyser våra hundar är för att leta efter tecken på ärftliga ögonsjukdomar. Många som väljer att ögonlysa sina hundar är de djurägare som tänkt använda sina hundar i avel, för att säkerställa att man avlar på friska och sunda djur. Det kan också vara så att man ögonlyser en hund för att utvärdera sitt avelsarbete.  Inom vissa raser ögonlyser man valpar innan 8 veckors ålder, då det senare under livet kan vara svårare att upptäcka vissa medfödda ärftliga sjukdomar.

 

Hur går ögonslysning till?

Vid en ögonlysning kontrolleras först hundens synreflexer, sedan droppar man ögonen med pupillvidgande ögondroppar för att undersöka ögats inre delar. Under tiden får du fylla i ett intyg med hundens uppgifter och skriva under att du godkänner att resultatet blir officiellt.

Kolla ögonreflex

När du och din hund anländer till er bokade tid vill veterinären först kolla på hundens ögonreflexer, för att utvärdera hundens syn.

Ögondroppar

Hunden får sedan ögondroppar för att vidga pupillerna. Ofta ger man en droppe till i varje öga efter 5–10 minuter. Under tiden får ni sitta ner i väntrummet i ca 20 minuter. Vidgade pupiller gör att det blir möjligt för veterinären att se förändringar i både ögonbotten och på linsen.

Ögonundersökningen

Undersökningen av ögat behöver göras i ett mörklagt rum där veterinären använder speciella instrument.  Dels används ett oftalmoskop för att undersöka ögonbotten på hunden. Sedan använder veterinären en spaltlampa för att undersöka främre delen av ögat inklusive linsen. Ibland används fler specialinstrument som komplettering.

När undersökningen är klar noteras resultatet i ett protokoll och veterinären skickar in originalet till Svenska Kennelklubben, du får även med dig en kopia på hundens resultat hem. I vissa tveksamma fall kan det krävas en uppföljande undersökning för att fastslå om hunden har en ärftlig ögonsjukdom eller ej.

Hundarna Polly(vänster och Epson(höger) passade även på att få patellaintyg samtidigt som de var på plats för ögonlysning.