AniCura Arboga Djurklinik kan åter erbjuda ögonlysning.

Från och med 31 oktober kommer vi kunna erbjuda ögonlysning och även hjärt- och patellaintyg!

Vi är väldigt glada över att meddela att vi nu kommer att kunna erbjuda ögonlysning samt hjärt- och patellaintyg för våra patienter igen. Josefin Hållbus Leg. Veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar och auktoriserad ögonlysare, kommer att vara hos oss i Arboga regelbundet framöver för att göra ögonlysningar och hjärt- och patellaintyg.  Josefin jobbar idag på ögonmottagningen AniCura Djursjukhuset Albano i Stockholm  och har under sin utbildning  handletts av bl.a. Erik Kjellgren, en av grundarna till kliniken i Arboga. Vi hälsar henne varmt välkommen till oss i Arboga.

Josefins första tillfälle på kliniken i Arboga är 31 oktober. Då finns det möjlighet att boka ögonlysning hos oss.

För att boka en tid vänligen ring oss på 0589 – 192 80.

Hur går en ögonlysning till?

Innan undersökningen undersöks hundens pupill och synreflexer därefter droppas ögonen med ett pupillvidgande medel för att ögats inre delar ska kunna undersökas. Det tar ca 20 minuter för pupillen att vidga sig och två timmar eller mer innan pupillen kan dra ihop sig normalt igen. Ögondropparna är inte obehagliga för hunden, däremot är ögat ljuskänsligt när pupillen är vidgad, så det är bra att låta hunden undvika starkt solljus eller stark belysning i ett par timmar efter undersökningen.

Under tiden fyller djurägaren i ett intyg från SKK där man godkänner att resultatet blir offentligt. Om intyget ska skickas till rasklubb som ej är ansluten till SKK är det viktigt att djurägaren tar med intyg själv. Djuret måste vara chipmärkt vid underökningen, ta med stamtavlan och kopior från evt tidigare ögonlysningar.

Undersökningen utförs i ett rum som är mörklagt. Veterinären tittar på ögonbotten, linsen, hornhinnan och ögonlocken med olika instrument. Undersökningen gör inte ont och går vanligtvis snabbt.

Efter undersökningen fyller veterinären i intyget och meddelar om djuret är fritt från ärftliga sjukdomar eller inte och anger vid förändringar hur ärftligheten ska bedömas. Vissa diagnoser exkluderar hunden från avel medan andra mindre allvarliga avvikelser inte gör det, dessa kriterier sätts upp av respektive rasklubb. I vissa tveksamma fall kan en diagnos inte ställas vid undersökningstillfället utan behöver följas upp av ytterligare undersökningar.