Att ta farväl av sitt djur är ett av de svåraste beslut man kan behöva ta. Vi som jobbar på AniCura Värmdö Djurklinik har själva djur och förstår hur det känns. Ibland är det dock nödvändigt att låta sitt djur somna in.

Det är vårt ansvar som djurägare men även en förmån att kunna hjälpa våra djur att slippa lida i onödan. När Ditt djur inte längre har livskvalité är det dags att fatta det beslutet. Om du inte vet hur dåligt Ditt djur mår eller är tveksam till hur bra livskvalité det har är du välkommen till oss för en undersökning.

När Du har bestämt Dig för att det är dags ringer du oss och bokar en tid. När Du kommer med Ditt djur gör vi allt för att det ska gå så smidigt och lugnt till som möjligt för att Ditt djur ska få ett värdigt slut.

Vad händer efteråt?

Det är då bra om du har funderat på vad som ska hända med Ditt djur sedan. Det finns tre alternativ.

Om du har några speciella önskemål kring Ditt djurs sista stund, meddela oss gärna redan vid bokningen. Eller om ni behöver ett livintyg (se nedan).

Hur går det till?

Du får sitta in på ett rum och djuret kan få en lugnande spruta. Djuret blir lite trött och får sedan den sista sprutan i form av en överdos av narkosmedel som man antingen ger i en infartskanyl som sätts på ett fram- eller bakben eller direkt i buken om det är ett mindre djur eller en katt. 

Djuret somnar då in djupt och till slut slutar hjärtat att slå. En veterinär kommer att lyssna för att fastställa detta. Det kan förekomma reflexmässiga ryckningar i musklerna efteråt och ibland kan urinblåsan och tarmen tömmas när musklerna slappnar av men det är inget som djuret kan uppfatta eller lider av. 

Sedan kan Du sitta kvar så länge som Du vill med Ditt djur. Om Du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det också bra.

Krematoriet

VI har med omsorg valt ett seriöst djurkrematorium. Du kan läsa mer på deras hemsida: www.malardalensdjurkrem.se

Livintyg

Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om Ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Detta står på djurets senaste försäkringsbesked. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om Du behöver ett livintyg.